5 virhettä Instagramissa - Lue vinkit ja vältä somen sudenkuopat!
1018
post-template-default,single,single-post,postid-1018,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

5 yleisintä virhettä Instagramissa – Lue vinkit!

5 yleisintä virhettä Instagramissa – Lue vinkit!

Mitkä ovat yleisimpiä kompastuskiviä ja sudenkuoppia, kun ajatellaan oman firman sisältömarkkinointia Instagramissa? Tiedän, tiedän, virheisiin keskittyminen on hieman ikävää. Tätä kysymystä kuitenkin kysytään minulta aika usein, joten ajattelin jakaa viisi kohtaa, joihin itse törmään usein – ja joihin olen itsekin sortunut! Muista siis, että olen itsekin ollut siinä tilanteessa, missä kuuntelen heinäsirkkoja ja hiljaisuutta, vaikka odotin tykkäyksiä ja kommenttitulvaa.

Instagram on mahtava paikka: siellä voi luoda yhteisöjä, vahvistaa omaa brändiään ja löytää samanhenkisiä ihmisiä – jopa ystäviä! Se on  myös entistä vahvemmin markkinointialusta, jonka voiman yrittäjät ja firmat ovat huomanneet. Usein firmat ottavatkin Instagramin yhdeksi somekanavakseen, mutta toisinaan toivottu menestys ei tahdo ottavan tuulta alleen. Missä siis syy?

1. Sinulla ei ole suunnitelmaa – tai niitä on liikaa!

Suunnitelmallisuus ja säännöllisyys, kaksi asiaa joiden nimeen voin vannoa sosiaalisen median tuotannossa. Usein näistä molemmat kuitenkin laiminlyödään, sillä sorrumme ajattelemaan, että voimme postata työstämme ja arjestamme siinä kaiken muun ohella. Mutta kuinka paljon aikaa meillä on sen kaiken muun ohella? Tuskin kenelläkään sitä on lainkaan liikaa! Ilman suunnitelmaa somettaminen onkin varmin tapa epäonnistua, jos haluat vahvistaa brändiäsi, kasvattaa yleisöjä tai myydä. Meistä kenelläkään ei ole liikaa aikaa jaettavaksi eteenpäin, ja suunnitelman tekeminen vapauttaa aikaa päivittäiseltä ajatustyöltä, missä pohdit seuraavaa postaustasi.

Toisaalta somessa halutaan myös kaikki kerralla ja mahdollisimman nopeasti – halutaan lisää seuraajia, lisää myyntiä, vahvempi brändi ja sisältöyhteistöitä. Tavoitteissa sisällöntuotannon parissa kannattaa muistaa hyvinvoinnin maailmasta tuttu sääntö: mitä useampi tavoite, sitä todennäköisemmin yksikään niistä ei toteudu. Keskity kymmenen tavoitteen sijaan yhteen, sillä se ohjaa muuta sisällön suunnittelua ja tuotantoa, ja tiedät itsekin, mikä on sinun tärkein fokuksesi.

2. Yrität jatkuvasti myydä

Kuvitellaan tilanne, missä sinä ja minä ollaan kavereita tai tuttavia. Jaksaisitko sinä hengailla minun kanssani toistuvasti, jos ainoa aihe mistä puhuisin olisi minun työ, tuotteet ja tarjoukset? Ehkä olisit jo kerran tullut tunnilleni, mutta hokisin vain, että tule uudestaan, tule tule! On hyvä tarjous! Tällä alekoodilla! Tule! Osta! Minä! Minun työ!

Haluaisitko enää viettää aikaa kanssani? Ei. Todennäköisesti jossain vaiheessa jättäisit myös vastaamatta puheluihini, koska tietäisit, että aloittaisin hissipuheen heti, kun nostaisit luurin korvallesi.

Jos sinulla on oma firma, on hyvin todennäköistä että postaat paljon työstä ja tuotteistasi. Monesti saatamme ajatella, että se on ainoa tapa lisätä myyntiä ja tehdä oma bisnes tunnetuksi. Toki, omasta työstä voi ja kannattaa ammentaa aiheita, mutta miten voisit mainosten sijaan tarjota seuraajille jotain hyödyllistä ja arvokasta? Tämä on yleisin pulma, johon törmään asiakkaiden kanssa, ja sen vuoksi nostin sen myös listalle. On huimaa nähdä, miten ihmiset itse jopa innostuvat sosiaalisesta mediasta, kun pääsemme ideoimaan yhdessä sisältöä, joka tukee heidän brändiä ja tarinaansa olematta pitchaus tai myyntipuhe.

Usein ihmiset myös piilottelevat työnsä takana, mutta arvaa mitä? Me haluamme nähdä myös sinut. Kun opimme tuntemaan sinut, olemme myös valmiimpia ostamaan sinulta, kun tarve tulee. Pysyt myös paremmin mielessä, kun annat itsestäsi kokonaisen, inhimillisen kuvan seuraajillesi. Jos tämä ajatus kauhistuttaa sinua, kannustan lukemaan sinua tämän listauksen viimeisen kohdan kahteen kertaan.

3. Unohdat, että kyseessä on sosiaalinen media

Monet työkalut ovat mahdollistaneet automatisoinnin ja ajastamisen – maailmalle kiitos siitä. Mutta täysin automatisoitu tuotanto vie sisällöltä myös tietyn autenttisuuden ripauksen. Automaatio ja ennakkoon sisällöntuotanto on vain ja ainoastaan järkevää, mutta kannustan ihmisiä olemaan myös ajoittain läsnä omassa somekanavassaan. Haluankin tässä vaiheessa käyttää kommentoinnin sijaan sanaa keskustelu. Sen sijaan, että pitäisit yrityksen tiliä aktiivisena kommentoimalla geneerisiä, merkityksettömiä emojeita tai kommentteja seuraajien lisäämiin kuviin, ole oikeasti läsnä. Aloita keskusteluja! Ota kantaa, kannusta, kysy, välitä.

Kun ihmiset kommentoivat sisältöäsi, ota aikaa vastata heille. Kun olet aktiivinen somekanavissasi, laita sanoihisi ajatusta – aivan kuin keskustelisit kasvotusten. Sama pätee päivitysten kirjoittamiseen: palveleeko kirjoittamasi teksti juuri sinun kohdeyleisöä ja tukeeko se sinun brändiäsi? Välittyykö sinun äänesi siitä vai kuulostaako teksti liukuhihnatuotantona kirjoitetulta? Mitä lisäarvoa tarjoat yleisöllesi tällä tekstillä? Pidä siis sosiaalinen media sosiaalisena.

4. Kopioit muita

Meistä jokainen seuraa varmasti muutamaa sellaista bloggaajaa, vaikuttajaa tai tähteä, joiden Instagram on liekeissä: heidän elämä näyttää täydelliseltä, aamupala on aina aseteltu kauniisti ja jatkuva lomakuvien virta on valoisaa, saturoitua – upeaa. Samalla, kun tunnemme pientä huonommuutta, tykkäämme tuhansien muiden mukana kuvista ja haaveilemme samanlaisesta elämästä – ja etenkin tykkääjämääristä!

Tässä vaiheessa haluan muistuttaa, että Instagram on upea paikka inspiroitua muista ihmisistä ja saada ideoita omaan luovaan työhön. Mutta toisten jäljittely ja kopiointi? Siihen en koskaan halua kannustaa. Tietynlainen somepresenssi on osa heidän brändiään ja tarinaansa, mutta sinun on luotava omasi. Miksi? Koska olet eri ihminen, sinulla on eri tavoitteet ja eri elämä, työsi ja arkesi ovat erilaista. Ihmiset sitoutuvat sinuun, koska olet sinä. Sen sijaan, että keskittyisit kopioimaan muita, kannustan inspiroitumaan toisista ja toteuttamaan rohkeasti omaa juttuaan: tekemään sellaista sisältöä, josta sinun äänesi, persoonasi ja missiosi välittyy. Tee sisältöä, joka palvelee juuri sinun kohdeyleisöä ja tavoitteita. Luo sellaista sisältöä, jolla on merkitystä ja josta ihmiset hyötyvät – emme tarvitse enää yhtäkään kuvaa avokadoleivistä vain sen takia, että muutkin ovat postanneet samasta aiheesta.

5. Otat tekemisen liian vakavasti

Oletko lukenut illat pitkät Instagramstrategioita ja opiskellut optimointia, mutta tieto ei ole siirtynyt teoiksi? Tuntuuko, että oikean näkökulman valitseminen on haastavaa? Jääkö asiat tekemättä, koska et tiedä mitä aloittaa? Tässä vaiheessa täytyy hieman löysätä otetta. Nimittäin muistathan, että kyseessä on vain sosiaalinen media. Kokeile! Ole luova! Pidä hauskaa!

Vaikka kannustan aina suunnitelmallisuuteen ja säännöllisyyteen, haluaisin myös muistuttaa ettei somea tarvitse tai pidä ottaa liian vakavasti. Anna mennä vain, sillä ainoastaan kokeilemalla tiedät miten juuri sinun yleisö reagoi ja millainen sisältö toimii. Maailma ei kaadu, jos teet virheen. Kun sinulla on hauskaa ja innostut tekemisestä, fiilis välittyy myös yleisölle.

Ole sinä, anna mennä ja pidä hauskaa!

– Tiina

No Comments

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: