Aknen luonnollinen hoito: Ennen mua hävetti, nyt iho on parantunut
106
post-template-default,single,single-post,postid-106,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Aknen luonnollinen hoito: Ennen hävetti, nyt hoidan ihoani oikein

Aknen luonnollinen hoito: Ennen hävetti, nyt hoidan ihoani oikein

Olen seissyt peilin edessä turhautuneena ja itkuisena lukemattomat kerrat. Vaikka terveydenhoitaja ja äiti lupailivatkin teini-ikäiselle minulle, ei akne helpottanut aikuisikään varttuessa. Päinvastoin – se jopa paheni.

Jos olet hinkannut naamaasi erilaisilla kuorinnoilla, voiteilla ja hoidoilla ärsyyntymiseen ja punoittavaan lopputulokseen asti, tiedän, miltä sinusta tuntuu. Tiedän, kuinka turhauttavaa on kuunnella ystäviä, jotka harmittelevat yhtä finniä suupielessään. Olen juuri se tyyppi, joka on käynyt ihotautilääkärillä, saanut itselleen antibioottikuurin ja lopulta ollut kuurin päätyttyä vain entistä onnettomampi – ja aknenaamainen.

Filtereiden ja Photoshopin aikakaudella kasvojen epäpuhtaudet voivat olla todella stressaava osa omaa ulkonäköä. Tiedän, ettei minunkaan uskoisi välttämättä reagoivan niin vahvasti akneen: olen se kupliva tyyppi, jolle ulkonäön huolittelu ei ole aina niin tarkkaa. Olen kuitenkin myös se tyyppi, joka on vessassa itkuisena tuijottanut naamaansa ja jännittänyt nukkumaanmenoa toisen viereen – entä jos se katsoo näitä kasvoja, eikä halua nähdä niitä enää? (Voi kyllä, omiin kehollisiin piirteisiin saa heijasteltua paljon niitä suurempiakin traumoja.)

Elämme myös aikaa, missä naistenlehdet kannustavat ja tsemppaavat meitä vimmaisesti kohti kauneusihannetta, sitä täydellistä ihmistä. Jos et jostain syystä sovi siihen muottiin, on sinulla ongelma, ja se on korjattava. Akne ja ihon epäpuhtaudet ovat yksi näistä ongelmista, ja jos omaat lainkaan samanlaisen historian ihosi kanssa kuin minä, olet varmasti päättäväisenä – ja hieman epätoivoisena, myönnetään se nyt tässä – lukenut seuraanvanlaisia vinkkejä: ”10 ruokaa, jotka pelastavat ihosi!” ”Akne kuriin viidellä helpolla vinkillä” ”Ei enää epäpuhtauksia – nämä tuotteet pelastavat ihosi”

Olen kurkkuani myöten täynnä noita otsikoita. Joten mitä minä nyt teen? Jaan tietenkin omat vinkkini.

Tässä kohti haluan muistuttaa, että en ole minkäänsortin lääkäri, ja että akne on hyvin yksilöllinen sairaus. Se mikä toimii minulla ei välttämättä auta sinua lainkaan, valitettavasti. Näiden lohduttavien sanojen myötä siirrytään sitten itse juttuun:

Hoida syy, älä oiretta

Taaksepäin katsoessani syy aikuisiän akneeni on ollut aina hyvin selvä. Tilanne räjähti käsiin – tai siis naamaan – kun muutin Helsinkiin ja ympäristönvaihdoksen myötä myös ystäväpiirini ja työpaikkani vaihtuivat. Elin aikaa, milloin en tiennyt missä olisin ensi kuussa. Vaikka elämä oli mielenkiintoista ja jännittävää, kaikki oli samaan aikaan myös epävarmaa, haastavaa ja stressaavaa.

Samalla ruokavalioni ei ollut se kaikista sopivin. Käytin alkoholia ja päivittäisestä ruokavaliossani oli vielä maitotuotteita ja vehnää.

En kuitenkaan kohdannut näitä asioita, vaan hain lääkekuurin ihotautilääkäriltä 2 minuutin vastaanottokäynnin siivittämänä. Muistan, kuinka teini-iässä kaverini söivät myös lääkekuureja ja käyttivät hormonaalista ehkäisyä hillitäkseen iho-ongelmiaan.

Kunpa olisin tiennyt silloin ne asiat, mitä tiedän nyt.

Oma naamani rauhoittui kummasti, kun tilanne kehossani rauhoittui. Kun tunnistin herkkyydet kehossani ja jätin maitotuotteet, vehnän ja sokerin pois, ainoastaan kasvojeni iho ei kiittänyt. Mieli pelitti paremmin, ja olo oli virkeämpi. Väitän myös, että tuon hyvän olon myötä minusta tuli hieman mukavampi ihminen läheisilleni.

Itselläni etenkin sopimaton ruokavalio aiheuttaa iho-ongelmia. Toiset taas reagoivat stressiin tai huonosti nukuttuun yöhön samalla tavalla, kasvoillaan. Syitä on lukemattomia, mutta yksi asia auttaa niiden kaikkien hoitamisessa.

Tule tietoiseksi kehostasi

Voisin kertoa siitä, miten tärkeää rasvahappojen lisääminen ruokavalioon on tai miten uni vaikuttaa koko kehoomme. Molemmat edellämainitut asiat pitävät paikkaansa, ja olet varmasti lukenut niistä jo aiemmin. Sen vuoksi kannustankin hieman syvempään itsetutkiskeluun.

Vinkki kehon reaktioiden tiedostamisesta voi kuulostaa nyt todella paksulta. Akne on ihosairaus, eikä sitä tietoinen läsnäolo ja valaiden laulun kuuntelu pelasta. Tiedän sen. Olen kokeillut.

Tiedostamisesta puhuessani tarkoitan kuitenkin sitä, että ymmärrät, miten laajasti kehosi ja mielesi reagoivat erilaisiin asioihin, joita päivän aikana kohtaat – ja että ne todella vaikuttavat toisiinsa huomattavasti. Kerroin aiemmin ruokavaliokokeiluistani, joista oli minulle apua. Ensimmäinen askel paremman ruokavalion rakentamiseen oli se, että tiedostin mahdollisen ongelman.

Tiedostaminen on ensimmäinen askel siihen, että voit tehdä muutoksia hyvinvointisi eri osa-alueilla: oli se sitten stressinhallinta, treenaaminen, ruokavalio tai sosiaaliset meiningit. Kun tiedostat ongelman, osaat myös hakea siihen oikeanlaista apua ja valita paremmin.

Jos esimerkiksi oivallat, että iho-oikut johtuvat vääränlaisesta hoitorutiinista, voit etsiytyä kosmetologille. Jos ymmärrät, että aknesi rehottaa kroonisen stressin vuoksi, osaat hakeutua sinne meditaatiotunnille, missä soi taustalla valaiden laulu – ehkä se silloin auttaakin?

Mikä minulla auttoi? Tiedostin stressaavani ja aloin ottaa iisimmin. Hengittäminen auttoi kummasti. Ruokavalion viilauksen lisäksi hoidin suolistoni kuntoa myös akupunktiolla, joka on auttanut moneen muuhunkin vaivaan.

Hoida hormonejasi

Akne voi monesti olla hormonaalista, jolloin hormoniepätasapaino kehossa laukaisee ihosairauden. Monissa kahvipöytäkeskusteluissa, tv-ohjelmissa ja somekeskusteluissa naisten hormonitoimintaan viitataan negatiivisesti. Hormonit tekevät hulluksi, vetävät hermon kireälle, turvottavat, ahdistavat, niiden vuoksi menettää halut, niitä pitäisi jotenkin hillitä…

Ja niinhän se joskus (lue: usein) onkin. Toivoisin kuitenkin, että siinä vaiheessa muistaisimme, mikä hormonien tehtävä kehossamme on: ne toimivat muun muassa viestiminä, ja vastaavat siitä, että kaikki kehossamme toimii kuin rasvattu.

Ne ovat meille siis elintärkeitä. Ja ne ovat meidän puolellamme. Eli ehkäpä vihaamisen sijaan hormonejaan voisikin hoitaa.

Hormoniepätasapaino on jäätävän turhauttava tila, ja tietenkin sitä tulee hoitaa. Valitettavan usein tilaa hoidettaessa tartutaankin kuitenkin ensimmäisenä hoitokeinona hormonaaliseen ehkäisyyn – oli sitten oireena kuukautishäiriöt tai tämä akne. (En usko saarnaamiseen, mutta tämä aihe herkistää minunkin kielenkantani hyvin nopsaan!) Koska hormonitoiminta itsessään on niin laaja aihe, tulen käsittelemään sitä laajemmin myöhemmin. Olen kirjoittanut myös aiheesta kattavan peruspaketin, jonka pääset lukemaan Liftedin blogista.

Jos huomaat aknesi johtuvan hormonien epätasapainosta, palaa alkuun: älä vihaa oireita, ratkaise syy. Kannustankin etsimään itselleen ammattitaitoisen auttajan, joka tietää hormonien toiminnasta ja vaikutuksesta naisen kehossa. Oikeanlaisen hoidon kanssa ainoastaan akne ei helpota – myös muusta elämästä tulee paljon mielekkäämpää, kun hormonit toimivat edes jokseenkin oikein. Saatat huomata myös PMS-oireiden tai kuukautiskipujen helpottavan hoitotoimenpiteiden myötä. Hallelujah!

Nautiskele ja hoida itseäsi

Tiedän, miten turhauttavaa on tuijottaa punoittavaa naamaa peilistä ilta toisensa jälkeen. Toivoisin kuitenkin, että ongelman voisi suhteuttaa realistisiin mittakaavoihin. Kuinka huonosti asiat oikeasti ovat?

Kehossa ja elämässä jokin voi olla rempallaan, kun ihosi oireilee, enkä lainkaan halua vähätellä sitä ongelmaa. Mutta laajenna vieläkin mittakaavaa: kuinka huonosti asiat oikeasti ovat?

Ja seuraava kysymys: Voitko sinä vaikuttaa tähän ongelmaan jotenkin?

Voit. Minä uskon niin täysin. Ensimmäisenä kannattaa vaihtaa näkökulmaa koko tilanteeseen.

” Iho on elimistön uloin ja suurin elin, jonka kerroksia ovat orvaskesi, verinahka ja ihonalaiskerros. Sen kokonaispinta-ala on aikuisella 1,5–2,0 m², paksuus ilman ihonalaiskudosta 1–4 mm ja massa noin 5 % koko kehon massasta. Jos ihonalaiskerros lasketaan mukaan, kokonaismassaksi saadaan 15–25% kehon massasta. Lisäksi iho muodostaa melaniinia ja osallistuu D-vitamiinin valmistusprosessiin “
Wikipedia

Haluatko todella käyttää energiaa siihen, että vihaat elimistösi suurinta elintä? Tapa, jolla puhumme itsellemme, vaikuttaa tutkitusti siihen, miten itsemme näemme. Käy siis tiiviit kehityskeskustelut itsesi kanssa, ja lupaa samalla eräs asia: hoida itseäsi.

Hoida kehosi perusasiat kuntoon. Anna sen levätä, anna sen syödä hyvin, anna sen liikkua tavalla, jota se kaipaa. Ja anna sen nauttia! Kaikesta! Ja kun sanon kaikesta, tarkoitan todella, että ihan kaikesta. Salliva asenne ruokaa, omaa kehoa, seksuaalisuutta ja liikuntaa kohtaan helpottaa. Samalla ne kuuluisat stressilukemat saattavat hieman laskea. Näkökulman muuttaminen ja asioiden mittakaavaan laittaminen helpottavat usein, vaikka ongelma olisikin tuntunut aiemmin maailman vakavimmalta asialta. Harvemmin ne kuitenkaan niin suuria ongelmia lopulta ovat.

Tuleeko ihosi olemaan täydellinen koko loppuelämäsi, kun löydät iho-ongelmien aiheuttajan ja hoidat sen kuntoon? Tuskin. Helpottaako syyn löytäminen elämää itsesi ja kehosi kanssa? Todennäköisesti.

Elämä nimittäin jatkaa kulkuaan ja tulemme aina reagoimaan siihen tavalla tai toisella. Toiset meistä reagoivat kasvoillaan. Toiset kärsivät ärtyneestä suolesta. Kolmas saa migreenin. Sellaisia me olemme. Uskon kuitenkin syvästi, ettei yksikään reaktio kehossamme synny tyhjästä. Se kertoo aina jotakin. Ole siis armollinen itsesi kanssa ja kuuntele, mitä kehosi yrittää sinulle sanoa.

Minä reagoin vieläkin kasvojeni iholla, ja silloin tällöin herään ja huomaan näyttäväni jälleen siltä, että elän puberteetin kulta-aikaa. Häpeän sijaan pysähdyn kuitenkin peilin eteen ja mietin: mikä tämän aiheuttaa tällä kertaa? Lisäksi muistutan itseäni, että jos epäpuhtaudet naamassani ovat todellakin päivän suurin huolenaihe, asiat ovat aivan liian hyvin.

Se ei määritä kauneuttasi. Sinun kehosi vain kertoo, missä mennään. Kuuntele sitä.

Tags:
No Comments

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: