Älä mahdu muottiin - olet oikeanlainen juuri tuollaisena - Tiina Svensk - Media | Jooga
274
post-template-default,single,single-post,postid-274,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Älä mahdu muottiin – olet oikeanlainen juuri tuollaisena

Älä mahdu muottiin – olet oikeanlainen juuri tuollaisena

”Puhu itsellesi kauniimmin. Jos tuntuu hankalalta tehdä sitä spontaanisti, voit vaikka teipata oman voimalauseesi peiliin, hymyillä itsellesi ja toistaa voimalausetta joka aamu.”

Minun on pakko myöntää, ajatus saa minut aluksi irvistämään. En voi olla ajattelematta kaikkia niitä sokerisia Instagram-tilejä, joiden päivittäiset motivaatiolausahdukset alkavat kaikessa runsaudessaan ja ihanuudessaan syödä omaa uskottavuuttaan. Valokuvaajakaksikko Niina Stoltin ja Mirkku Merimaan vinkissä on kuitenkin perää, kuten heidän perustelunsakin muistuttaa:

– Aivomme ovat siitä jännät, että ne pitävät kaikkia ajatuksia todellisuutena – voit siis ”aivopestä” itse itsesi toistamalla ja puhumalla itsellesi kauniisti. Aluksi se saattaa tuntua teennäiseltä, mutta kun toistat lausetta tarpeeksi monta kertaa, niin se muuttuu todeksi.

Näin vastaavat naiset #älämahdumuottiin -kampanjan takana, kun kysyn, miten itselleen voisi olla armollisempi. #älämahdumuottiin on kampanja, jonka tarkoitus on levittää tasa-arvoa ja kehopositiivisuutta valokuvauksen avulla. Vuonna 2017 Niina ja Mirkku järjestivät ensimmäiset kuvaukset osana Älä laihduta -päivää. Törmäsin itsekin kampanjaan viime syksynä, ja ihastuin ideologiaan sen taustalla. Halusin myös tietää lisää siitä, miten ihmisten marssittaminen kameran eteen on vaikuttanut kuvattaviin itseensä.

Millaisia reaktioita kuvattavissa on herännyt heidän nähtyään omat kuvat?
– Positiivinen yllätys lopputuloksesta. Varsinkin kun näkee kuvat osana kokonaisuutta, niin luottamus itseensä lisääntyy. Niilläkin, jotka eivät ole ihastuneet itseensä tai kuviinsa samantien, on alkanut prosessi kohti itsensä hyväksymistä. Jo kuvattavana oleminen on osa voittoa ja iso askel matkalla, kertovat Niina ja Mirkku.

– On ollut mahtavaa nähdä, että ihmiset uskaltava astua esiin omana itsenään, kaikkine haavoittuvuuksineen. Jokaisen tarina on mielenkiintoinen ja tärkeä ja meille onkin jäänyt kytemään ajatus, että saisimme tarinoita kerättyä ja kerrottua laajemminkin, naiset jatkavat ja kertovat esimerkkejä kuvaushetkistä, jotka ovat koskettaneet itse kuvattavan lisäksi myös henkilöä kameran takana.

Viime vuonna eräs rintasyövän sairastanut nainen halusi tulla kuvatuksi niin, että leikkausarpi näkyy. Hän oli todella kaukana mukavuusalueeltaan, mutta koki tärkeäksi olla mukana projektissa. Vaikka jokainen osoittaa rohkeutta astellessaan kuvattavaksi, on tietyt hetket kuvauksissa muistuttaneet molempia työn merkityksellisyydestä:
– Myös eräs alopesiaa sairastava nainen näytti kaljunsa ja esiintyi kuvissa ilman peruukkia. Tämä oli meistä ihanan rohkeaa ja näytti hienosti, että naisellisuus ei ole karvoista kiinni. On ollus myös todella ilahduttavaa, että mukaan on saatu myös miehiä. Tällaiset projektit mielletään usein vain naisten jutuiksi ja meiltä kysyttiinkin, että saahan miehetkin olla mukana. Saavat!

”Valokuvaus auttaa ihmisiä katsomaan itseään lempeämmin.”

Uskon vahvasti, että ammattikuvaajan ottamat kuvat auttavat ihmisiä näkemään itsensä aivan uudessa valossa. Valokuva kun on niin voimakas keino vaikuttaa ihmisen omaan minäkuvaan: väitän, että useimmat meistä ovat kärsineet niistä vanhempien ottamista lomakuvista, joiden kuvakulmat eivät todellakaan imartele. Usein kuitenkin unohdamme, että kauheita kuvia saa kenestä tahansa – myös niistä Instagramin täydellisistä vaikuttajanaisista.

Mutta miksi teille on tärkeää ottaa kantaa juuri ulkonäköpaineisiin?
– Tämä on meille molemmille sydäntä lähellä oleva asia ja molemmilla on kyllä kokemuksia ulkonäköpaineista. Minulla on ulkonäköön liittyvä lapsuuden ja nuoruuden traumatisoituminen, josta on ollut seurauksena muun muassa ortoreksia ja dermatillomania, Mirkku vastaa.

– Minun tarina ei ole yhtä dramaattinen, mutta minäkin olen kipuillut ulkonäköni kanssa. Kuka ei olisi? Niina täydentää.

Nykyisin vertailemme itseämme sometähtiin ja bloggaajiin, jotka poseeraavat huolitelluissa kuvissa. Miten valokuvaushetki vaikuttaa kuvattavan käsitykseen omasta ulkonäöstään?
– Eheyttävästi. Valokuvaus auttaa ihmisiä katsomaan itseään lempeämmin. Kannustamme myös ihmisiä katsomaan kuvia yhdessä rakkaiden kanssa ja pyrkimään
näkemään itsensä heidän silmin. Kuvauksissa näytämme asiakkaillemme, että jokaisesta ihmisestä saa hyviä kuvia ja tuomme esille myös sen, että sometähdistä ja bloggaajistakin saa huonoja kuvia. Olemme siis kaikki samalla viivalla.

Sen kun muistaisi. Tuntuukin, että mitä enemmän törmään kehopositiivisuutta lisääviin kampanjoihin, sitä enemmän törmään myös ihmisiin, jotka sitä kipeästi kaipaavat. Myös Mirkku ja Niina tarjoavat #älämahdumuottiin -kampanjan lisäksi elämyksiä, jotka auttavat naisia kohtaamaan itsensä armollisemmin.

Koetteko, että naisten on vaikea hyväksyä itseään täysin, kokonaisena? Miksi?

– Tästä asiasta voisimme puhua vaikka koko päivän -kysymys on niin moniulotteinen. Yksinkertainen vastaus: KYLLÄ, koemme että ihmisten on vaikea hyväksyä itseään täysin. Syyt ovatkin sitten hankalampia. Muun muassa valtamedian näyttämä yksipuolinen naiskuva, sosiaalinen media ja itsensä vertailu kiiltokuviin vaikuttavat, kaksikko aloittaa.

– Visiomme on tehdä ihmiset näkyväksi itselle ja muille, auttaa heitä rakastamaan itseään. Näytämme siis ihmisille, että jokainen on ihana ja arvokas. Se ihanuus elää myös sinussa, vaikka se ei arjessa aina näkyisikään. Jokainen voi olla juuri sellainen kuin haluaa. Ihanuus voi tarkoittaa juuri sitä, mitä itse haluat sen tarkoittavan.

Omaa ajatusmaailmaansa ei tarvitse muuttaa yksin

Vaikka irvistinkin aluksi naisten vinkeille, joiden avulla itsensä voi oppia hyväksymään, huomaan, että ehkäpä irvistys johtui silkasta itsetutkiskelun ja peiliin katsomisen tarpeesta. Vaikka lähipiirini tukee ja kannustaa minua, eikä rajoita tapaani olla nainen millään tapaa, on yhteiskunnallinen ilmapiiri ja, no, naiseksi kasvaminen, tehneet tehtävänsä. Vaikka saan pukeutua, tanssia ja olla, niin kuin olen, on itsekritiikki syvällä. On siihen syynsäkin – syömishäiriötaustani tulee olemaan aina osa tarinaani. Sen vuoksi minusta on myös tärkeää, että jokainen saisi kokea sen tunteen, ettei heidän tapaansa ilmaista itseään, rajoiteta.

Uskotteko, että ilmapiiri ja kulttuuri muuttuvat Suomessa sallivammaksi kaikenlaisia kehoja kohtaan tulevaisuudessa?
– Uskomme kyllä vahvasti siihen, että ilmapiiri ja kulttuuri muuttuvat. Haluamme uskoa. Ja teemme sen eteen myös töitä. Sekä #älämahdumuottiin, että Ihana Nainen -elämys kumpuavat samasta ideologiasta – siitä ajatuksesta, että jokainen on ihana ja arvokas omana itsenään, juuri sen ikäisenä, kokoisena ja värisenä kuin on. Sosiaalisen median ja uuden pirstaloituneen mediakentän hyvä puoli on, että myös alakulttuurit ja erilaiset näkemykset saavat tilaa. Näiden mahdollisuuksien kautta me tuomme näkyviin kehopositiivisuutta, tasa-arvoa ja erilaisuuden arvokkuutta.

On huojentavaa kuulla ilmapiirin muutoksesta myös ihmisiltä, jotka työskentelevät asian parissa jatkuvasti. Töitä kuitenkin riittää, mutta onneksi tämä kaksikko tuntuu olevan ideoita ja intoa täynnä. Millaisia projekteja haluatte tehdä tulevaisuudessa?

– Meillä on vaikka kuinka paljon ideoita ja unelmia. Kaikki liittyvät vahvasti itsensä hyväksymiseen ja hyvän olon levittämiseen. Haluaisimme toteuttaa muutamankin kirjan keräämällä kohtaamiemme ihmisten kuvia ja tarinoita kansiin. Haluaisimme myös laajentaa #älämahdumuottiin-projektia ja tuoda kuvat näkyväksi kokonaisuutena, esimerkiksi mainoslakanana Forumin kulmassa. Haluamme myös kertoa tarinaamme ja inspiroida muita. Suuri unelma olisi puhua TedTalkissa tai muilla suurilla areenoilla.

Kaiken tämän lisäksi valokuvaajat kertovat tuottavansa enemmän materiaalia YouTube-kanavalleen lähitulevaisuudessa. Pitkällä tähtäimellä tavoitteena olisi oma tv-sarja. Ennen televisioon siirtymistä on kuitenkin tarkoituksena jatkaa #älämahdumuottiin -kampanjaa, johon pääsee osallistumaan jälleen tänä vuonna. Kaksikon mukaan seuraavat ilmaiset kuvauspäivät ovat kevät-talvella. Lisäksi pientä korvausta vastaan oman muotokuvansa pääsee ikuistaman koska tahansa. 25 % kuvauksen tuotoista menee suoraan Suomen Mielenterveysseuralle.

Itsensä haastamalla ja ikuistamalla saa siis tehtyä hyvää myös yhteiskunnallisella tasolla. Minun on pakko myöntää, olen hieman ihastunut näihin naisiin, jotka niin vilpittömästi haluavat nostaa ihmiset nähdyiksi – sillä sitähän meistä jokainen lopulta elämässään kaipaa. Myös heidän tulevaisuuden suunnitelmansa ovat vähintäänkin inspiroivia – tarttuisikohan heidän draivinsa, jos astelisin heidän kuvattavaksi? Ehkä minun täytyy vain testata tätä ajatusta käytännössä, kun avointen kuvausten aika jälleen koittaa.

Palataan vielä niihin keinoihin, joilla omaa itseään ja kehoaan voisi kohdella sallivammin, rakastavammin. Naiset muistuttavat, että vaikka he kuvaavatkin ihmisiä aina yksittäin, ei työtä oman ajatusmaailmansa kanssa tarvitse tehdä yksin:
– Kannattaa kääntyä läheisten puoleen ja kuunnella heidän ajatuksiaan ja näkemyksiään sinusta. Heidän kertoma tarina on todennäköisesti jotain aivan muuta kuin se mitä itse näet itsessäsi. Rakkaat toimivat hyvänä peilinä silloinkin, kun et itse näe itsessäsi mitään hyvää.

Kunpa meistä jokainen muistaisi tuon ajatuksen, aina.

No Comments

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: