ANNA UUSI ELÄMÄ VAATTEELLE: OHJEET VASTUULLISEEN KIERRÄTTÄMISEEN - Tiina Svensk - Media | Jooga
113
post-template-default,single,single-post,postid-113,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

ANNA UUSI ELÄMÄ VAATTEELLE: OHJEET VASTUULLISEEN KIERRÄTTÄMISEEN

ANNA UUSI ELÄMÄ VAATTEELLE: OHJEET VASTUULLISEEN KIERRÄTTÄMISEEN

Konmari saapui kotiini pari viikkoa taaksepäin. Ja onneksi saapui! Toivottavasti kukaan ei luule, että vaatekaapissani roikkuu vain muutama harkitusti ostettu kaunis eettisesti tuotettu pellavamekko, vaikka niistä innokkaasti tänne kirjoittelenkin. Koska se ei ole totuus, ei suinkaan. Totuus lävähti vasten minun kasvojani – tai oikeastaan tarkemmin olohuoneemme lattialle – kun aloin käydä läpi kaikkea sitä, mitä vaatekaappini on niellyt.

Viime keväänä konmari tuli somessa ja keskusteluissa useammin vastaan kuin marimekon kangaskassit flow-festareilla, ja olin varma, että aion jonain päivänä itsekin tarttua vaaleanpunaiseen opukseen ja järjestää kotini ikisiistiksi. Kun nyt vihdoin pääsin aloittamaan, on yleinen konmari-kuume jo laantunut. Ajattelin kuitenkin jakaa omat oivallukseni siitä, mitä tapahtuu kaikille niille vaatteille ja tekstiileille, jotka heitämme menemään.

Nämä vinkit sopivat kenelle tahansa, joka siivoaa vaatekaappinsa ja huomaa säilövänsä rikkinäisiä, käyttämättömiä tai väärän kokoisia vaatteita. Kun olet vihdoin saanut kaiken turhan nurkistasi pois, on aika jatkaa vaatteiden elämää oikein.

Miksi vaatteet sitten kannattaa kierrättää vastuullisesti? Koska vaateteollisuus on yksi suurimmista saastuttajista. Entä haluatko todella dumpata vanhat ryysysi jonkun toisen taakaksi? Tiedäthän itsekin, mikä tilaavievä riesa se oli omissa nurkissasi jo hyvän aikaa. Onneksi kierrättäminen on nykyisin ennemminkin normi kuin hippeilyä, joten toivon myös vaatteiden kierrättämisen tulevan yhä isommaksi osaksi ihmisten arkea. Hyvästele siis oma käytetty vaate tekstiilien kiertokulkuun rakkaudella ja huolella.

Nykyisin vaatteen elinkaarta kannattaa ajatella itämaisittain: lineaarisen viivan sijaan mieti ympyrää. Kiertokulkua. Jatkumoa. Ommm. Kun kierrätät vaatteesi oikein, teet ympäristöteon ja tuet parempaa vaatteiden tuotantoa – ja teet samalla ehkäpä myös hieman hyvää. Alle olen koonnut vinkkini siihen, miten hyvästelet vaatteesi oikein niin, ettei se päädy pyörimään valtavalle vaatekaatopaikalle tuhansien kilometrien päähän.

Hyväkuntoiset vaatteet

Itse laitoin hustlerihatun päähän ja pyöritin kaksiostani käsin pientä vaatteidenjakelulaitosta Kallio Kierrättää -ryhmässä. Paras vaihtoehto on siis antaa uusi elämä vanhalle rakkaalle vaatteellesi, jota et enää käytä. Facebookin kierrätysryhmät ovat tehneet kirppistelystä entistä helpompaa, ja ryhmiä löytyy paljon alueittain. Samalla, kun vanha vaatteesi saa itselleen uuden käyttäjän, sinä tienaat hieman rahaa. Win-win.

Eikö av, yv, mmm, olka-nivus-haara -mitat, kuvat päällä ja kissataloudet enää innosta? Sitten vaatteet kannattaa viedä niitä tarvitseville:

Lähetystori Fida

Lähimmän Fidan löydät ylläolevasta linkistä. Itse kannatan Fidaa, sillä lähetystorin tuotoilla on tarkoitus tukea kehitysmaiden nuorten ja lasten elämää. Tietojeni mukaan vaatteiden lajittelu ja kausi- sekä tukkumyynti tapahtuu myös tehokkaasti, jolloin vaatejätettä tulee vähän. Fidaa kannatan myös siksi, ettei se viimeisimmän tietoni mukaan dumppaa vaatteitaan Afrikkaan, vaan vie sinne sen sijaan konkreettista apua: asioita, joita paikalliset ihmiset todella tarvitsevat.

Fidan myymälöihin kelpaamattomia vaatteita viedään Afrikan kehitysmaiden sijaan Venäjälle, missä ne sopivat paljon paremmin ihmisten käyttötarkoituksiin ilmaston ja vuodenaikojen puolesta – eli ne tulevat todennäköisemmin todella käyttöön.

Punainen Risti

Punaisen Ristin vaatteista osa myydään heidän kierrätyskeskus Konteissa, osa taas menee kriisialueille. Lajitteluprosessissa vaatteet kuitenkin lajitellaan niin, että ne voidaan viedä kohdennetusti eri alueille: vaatteet siis todella pääsevät paikkaan, missä niitä voidaan käyttää. Muistathan, että vaatteita lahjoittaessa niiden tulee olla puhtaita ja käyttökelpoisia.

Punaisen Ristin vaatteet voi viedä suoraan lähimpään Konttiin. Lähimmän kierrätyspaikan löydät Punaisen Ristin sivuilta (ylläolevasta linkistä.)

Käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit

Kyllä, meillä kaikilla on ne yhdet rikkinäiset kotihousut, jotka ovat pyörineet kaapin perällä jo vuosia. Tässä vaiheessa haluaisin muistuttaa, että rikkinäiset vaatteet kannattaa aina yrittää korjata saman tien. Jos olet kuitenkin kuten minä, eli et kuulu niihin kodinhengettäriin, kannattaa rikkinäiset vaatteet vain viedä pois nurkista pyörimästä. Jos kuitenkin rohkenet, tartu neulaan ja lankaan saman tien. Silloin vaatteet tulee myös korjatuksi, ja voit käyttää niitä jälleen. Yleensä korjaus vie pienen vaivan ja pidentää vaatteen käyttöikää huomattavasti.

Jos sinulta kuitenkin löytyy kampetta, jota ei enää voi korjata tai kierrättää, pitää ne kuitenkin hävittää jotenkin.

Recci

Silloin vaatteet kannattaa viedä Recciin.

Siellä käyttökelvottamat materiaalit päätyvät auto-, kodinkone- ja rakennusteollisuuteen raaka-aineeksi. Kyselin asiasta, ja Reccin henkilökunta kertoi esimerkiksi, että henkilöautossa on käytössä noin. 30-40kg vaatetta. He uskovat myös,  lähitulevaisuudessa saamme vanhasta vaatteesta tehtyä uutta vaatetta esimerkiksi liotustekniikkaa hyödyntäen. Autetaan siis tuota tulevaisuudenkuvaa tapahtumaan, ja kiikutetaan vaatteet Reccille.

HESY

Lakanoita, pyyhkeitä ja toppavaatteita voi lahjoittaa myös Helsingin eläinsuojeluyhdistykselle. Matot, pyyhkeet ja muut alustoiksi kelpaavat menevät suoraan eläinten käyttöön ja kelpaavat varmasti vielä pitkän aikaa. Etenkin lakanat ja pyyhkeet kannattaa kaupan järjestämän tekstiilikeräyksen sijaan kiidättää HESYlle.

 

Myös muut vaateliikkeet järjestävät ajoittain vaatekierrätystä – voiko niihin viedä käyttökelvottomat vaatteet?

Kun vaatteita kierrättää, kannattaa olla tietoinen siitä, mihin ne päätyvät. Vaatteiden kierrättäminen ja toimittaminen tuo aina lisäkuluja firmalle, joten ekologisuussyyt harvoin motivoivat suuria ketjuja tekemään hyvää ekologisen vaateteollisuuden nimissä. Niin kylmältä kuin se kuulostaakin, on kyseessä yleensä hyvää PR:ää ketjulle: nyt mitään nimiä mainitsematta eräs vaatefirma järjesti hiljattain vaatekeräyksen, ja jokainen vaatteita kauppaan tuonut sai alennuskupongin. Eli kupongin, joka motivoi ostamaan lisää vaatetta. Kröhöm.

Mutta kyllä, voit viedä vaatteita myös eri keräyksiin. Kuka minä olen ketään kieltämään. Jos kuitenkin jaksat, vaivaudu hieman ja selvitä, minne vaatteet päätyvät. Vaatteiden kuljetus Afrikkaan ei ole ympäristö- eikä hyväntekeväisyysteko. Vaatteiden vastuullinen kierrättäminen uusiomateriaaliksi tai kohdennettu jakelu alueille, joissa vaatteita todella voidaan myydä tai lahjoittaa eteenpäin sen sijaan on hyvä teko.

Jos vastuullinen kuluttaminen kiinnostaa, kannattaa tsekata aiemmat juttuni:

Eettisiä ja ekologisia merkkejä – lue listaus

10 syytä rakastaa: St. Malandra

Tehdään hyvää,

 

 

 

Hyviä artikkeleita aiheeseen liittyen:

Helsingin Sanomat: Halpavaatteita vastaan

CNN: Is your old t-shirt hurting African economics

Vihreät Vaatteet: Mikä ihmeen kiertotalous 

YK: Vastuullinen kuluttaminen

No Comments

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: