EETTISIÄ JA EKOLOGISIA MERKKEJÄ - TUTUSTU JA IHASTU - Tiina Svensk - Media | Jooga
115
post-template-default,single,single-post,postid-115,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

EETTISIÄ JA EKOLOGISIA MERKKEJÄ – TUTUSTU JA IHASTU

EETTISIÄ JA EKOLOGISIA MERKKEJÄ – TUTUSTU JA IHASTU

Esittelin aiemmin 10 syytä rakastaa -sarjan ensimmäisessä osassa suomalaisen jooga- ja vapaa-ajan vaatemerkin St. Malandran. Postauksesta intoutuneena aloin etsiä lisää vaatemerkkejä, joiden tuotannossa eettisyys ja/tai ekologisuus toteutuvat – niin itseni kuin muidenkin aiheesta kiinnostuneiden iloksi.

Monille eettisten vaatteiden hinnat saattavat tuntua liian korkeilta varsinkin, kun tarjolla on muutaman euron t-paitoja ja kympin mekkoja – siis vaatteita, joiden ostaminen ei edes näy kukkarossasi. Mielestäni Vihreät Vaatteet -sivuston kirjoittaja on tiivistänyt asian niin hyvin, etten sitä voisi paremmin itse asetella:

”Vaatekauppojen rekeissä roikkuvien vaatteiden hinnoissa ei ole mukana tuotannon todellisia kustannuksia: Ei tuotannon aiheuttamia ympäristöhaittoja. Ei ihmisoikeuksien polkemista. Ei sairastumisia ja jopa kuolemia, joita vastuuton tuotanto aiheuttaa.

Eivät vastuulliset vaatteet ole siis kalliita, vaan vastuuttomat vaatteet liian halpoja. Kysymys pitäisikin kääntää päälaelleen: Miksi vastuuttomat vaatteet ovat halpoja?”
Vihreät Vaatteet

Kun puhutaan eettisestä vaatteesta, saattaa mieleen juolahtaa ensimmäisenä mielikuva huovutetusta mekosta ja hamppuhousuista. Uskon kuitenkin, että matka eettisen ostopäätöksen tekemisestä suitsukkeenhajuiseen liehuhousuarkeen on pitkä, eikä sitä tarivitse tehdä – paitsi jos niin haluat! Suitsukkeet on ihania! Omasta vaatetyylistä ei kuitenkaan kannata tinkiä, kun haluaa kuluttaa paremmin.

Toisaalta aihe saattaa herättää myös päänvaivaa: mitä eettinen edes tarkoittaa? Entä ekologinen? Mistä sitä tietää, miten vaate oikeasti on todellisuudessa valmistunut? Nuo kaikki ovat hyviä kysymyksiä, joita itsekin pähkäilen hyvin usein. Silloin turvaudun kuitenkin mahtaviin sivustoihin kuten Vihreät vaatteet tai Vaatevallankumous, jotka ovat kääntäneet nämä asiat selkokielelle. Otetaan vielä nopea kertaus:

Eettinen vaate

Vaate on valmistettu noudattamalla tiettyjä eettisiä periaatteita ja toimintatapoja. Eettisyys on kuitenkin hyvin subjektiivinen käsite: sillä saatetaan tarkoittaa esimerkiksi ympäristöystävällistä eettisyyttä, kuten päästöjen määrän minimointia tuotannossa, tai sosiaalista eettisyyttä, jolloin työntekijöiden olot ja palkkaus ovat inhimilliset.

Vaatteen eettisyydestä voi olla varma, jos kuluttaja tietää koko vaatteen tuotantoketjun -esimerkiksi pelkkä suomalainen merkki ei ole tae eettisestä tuotannosta. Lähestulkoon aina tällainen läpinäkyvä tuotantoketju tarkoittaa myös lisähintaa vaatteelle, joten vastuullisesta vaatteesta on oltava valmis maksamaan hieman enemmän.

Ekologinen vaate

On valmistettu ympäristöystävällisesti. Esimerkiksi päästöjen minimointi, saastuttamisen huomiointi raaka-aineiden valmistuksessa ja luonnonvarojen vastuullinen käyttäminen tuotannossa vaikuttavat vaatteen ekologisuuteen. Ekologisuuteen vaikuttaa myös se, kuinka pitkän matkan vaate on kulkenut ennen kuin se on päätynyt sinun yllesi.

Ekologisuuteen vaikuttaa myös se, kuinka kestävä vaate on. Myös vaatteen kierrätys on osa vaatteen ekologista elinkaarta!

Joogafestareiden eettistä muotia parin vuoden takaa.

Tutustu löytämiini mallistoihin ja sivuihin:

Lista ei ole täydellinen. Tässä ei myöskään ole kaikki kotimaiset eettiset tai ekologiset vaatemerkit. Otin tähän muutaman poiminnan erityylisistä merkeistä, mutta kasvatan listaa mielelläni. Jos sinulla on siis suositus, kerro se minulle!

Ilo by Dakini

Ilo by Dakini on Jenni Milonoffin ja Dayan Cutlerin vaatemerkki, jonka vaatteet valmistetaan reilun kaupan ja hyvän jakamisen periaatteiden mukaisesti. Suomessa vaikuttava Jenni kertoi, että Dayan on rakennuttanut Nepaliin Lamagaun kylään tehtaan, jossa on töissä parikymmentä henkeä, ja Dayan valvoo tuotantoa – tarina, joka herätti matkakuumeeni saman tien. Jos sytyt eteerisen boheemista hippityylistä, löytyy Ilon mallistosta varmasti sinulle jotain! Ilon mallistoon pääset tutustumaan täältä.

Nokonen 

Tämä suomalainen vaatemerkki herätti heti huomioni Instagramissa, sillä Nokonen-merkin tyyli on hyvin urbaani ja freesi. Ilmeisesti tuoretta vaatemerkkiä pääsee kuitenkin seuraamaan vasta Instagramissa. Päivitän tiedot tuotteiden saatavuudesta heti vastauksen saatuani. Heidän Instastaan löydät kuitenkin tyyliä, joka vie sinut hetkeksi minilomalle Berliiniin.

Nudge

Helsingistä löytyvän tavaratalon verkkokauppa, joka on koonnut eettisiä ja ekologisia merkkejä samalle sivustolle. Huomioithan, että mukana on myös ulkomaalaisia merkkejä. Myös eettisten arvojen toteutuminen on aina merkkikohtaista, mutta Nudge lupaa kuluttajalleen eettisiä ja ekologisia vaatteita. Merkkien edustuksesta löytyy niin ylellisempää ja klassisempaa tyyliä kuin Vanhan Nartun kaltaisia rohkeita kuoseja.

Ones Clothing Company

Tämä idea ihastutti minua erityisesti! Ones -vaatemerkin tuotteet on tuotettu eettisesti noudattaen Fair Wear Foundationin ehtoja. 50% vaatteen liikevoitosta menee maailman lasten auttamiseksi, ja merkki haluaakin hakea tulevaisuudessa yhteiskunnallisen yrityksen tunnusta, jolloin vaatimuksena on antaa 50% liikevoitosta yhteiskunnalliseen hyvään.

Paidat on valmistettu luomupuuvillasta, mikä myös on iso plussa! Malliston printit tulevat Brasilian slummeista, missä lapset ovat taideteokset piirtäneet. Tukemalla merkkiä tuet myös näiden lasten toimintaa, kertoivat merkin takana toimivat yrittäjät. 10% voitoista menee nimittäin suoraan brasilialaisten lasten tarpeisiin. Kaiken tämän takana heidän mukaansa on ajatus siitä, ettei kuluttaminen riistäisi vaan antaisi. Nyt puhutaan uuden ajan ajattelu- ja toimintamallista.

St. Malandran jakku on luottovaate myös reissatessa. Yritin kuosivalinalla peittää nuo silmäpussit.

St. Malandra

Suomalainen vaatemerkki, joka valmistaa vaatteita boheemin ja street-tyylin ystäville. Jos olet urbaani katukeiju, Malandra on sinun merkkisi. Itse käytän aina Malandran legginsejä niin ohjatessa kuin vapaallakin. Merkin perustaja Kristiina valmistaa kaikki vaatteet itse Helsingissä ja kankaat valikoituvat mallistoihin maailmalta samalla, kun Kristiina matkustaa.

Uhana Design

Kaikki mikä tulee Tampereen Pyynikiltä on tunnetusti hyvää ja ihanaa. Jos et sitä tiennyt, niin nyt tiedät, ja siitä todisteena on Uhana Design! Merkki lupaa kuluttajalleen läpinäkyvän ja ympäristöystävällisen tuotannon, sekä vaatteita, jotka pukevat monenlaista vartalotyyppiä. Minulle Uhana Design on piristävä tuulahdus eettisten ja ekologisten merkkien listaan: usein boheemit tai ajattomat vaatteet eivät täysin sytytä minua, mutta Uhanan malliston kuosit ja tyyli herättävät sen vaarallisen ”shut up and take my money” -reaktion.

KotiMai Design

KotiMai Design on koonnut yhteen kotimaisia merkkejä, joiden tuotannossa toteutuu ekologisuus. Sivuston lupaus on tarjota Suomessa tuotettuja vaatteita ja tuoda lähituotetut vaatteet helposti kuluttajien saataville. KotiMain mukaan vaatteet ovat laadukkaita ja kestäviä, ja heidän mukaansa sivustolle on tulossa myös second hand -mallistoja. Omaan silmääni vaatteet ovat ehkä hieman liian klassisia ja ajattomia (mikä on hyvä asia!) mutta tiettyjä vaatekaapin kulmakiviä verkkokaupasta varmasti löytyisi.

Kellä muka EI ole vaatekaapissa leopardikuosista catsuitia? Hiljattain lopettaneen Bahinin vaate on yksi suosikeistani.

Letkiä

Letkiän vaatteet eroavat selvästi edellämainituista street-tyylillään. Letkiän vaatteet ovat suomalaista käsityötä, ja osa tuotteista on valmistettu kierrätysmateriaaleista. Kaikkien vaatteiden ekologisuudesta ei kuitenkaan löydy sivuilta tietoa – mutta vaatteet on ainakin

valmistettu lähellä! Jos kasari on mieleesi, niin Letkiän mallistosta löytyy helmiä.

House of Silin

House of Silin valmistaa turbaaneja niin päivittäiseen käyttöön kuin saunaankin – en ollut itsekään aiemmin kuullut saunaturbaaneista, mutta kyllä, turbaaneja hiusten suojaksi – ja myy niitä etsy-verkkokaupan kautta. Itse rakastuin näihin rusettiturbaaneihin ensisilmäykseltä, ja pienen tutkimisen jälkeen sain selville, että materiaalit valmistetaan Suomessa käsityönä kotimaisista materiaaleista.

Mori Collective

Kahden naisen perustama yritys, jossa yhdistyy Mori-vaatemerkki ja Diamonds From Dirt -korumallisto. Vaatemallisto lupaa kuluttajalleen ajatonta katumuotia, joka on tuotettu laadukkaista luomu- ja kierrätyskankaista. Vaatteet valmistetaan Virossa ja Suomessa, ja tarkat tiedot vaatemateriaaleista saa helposti sivuilta.

Mine Güngör

Sain vasta nyt tietää, että ihanista koruistaan tunnettu Mine Güngör valmistaa myös vaatteita! Kaikki tuotteet on valmistettu Suomessa ja sivuton mukaan materiaalit on valittu ekologista linjaa noudattaen. Jos et ole näyttävien kuosien ystävä, kannattaa tutustua myös merkin koruihin. Itse olen haaveillut näistä korva- ja kaulakoruista jo hyvän aikaa.

Shy Vibes Club

Jokainen sosiaalisia tilanteita karttava on löytänyt oman klubinsa – ja vaatteet, jotka pelastavat sinut inhoilta ihmiskohtaamisilta. Shy vibes clubin vaatteet on suunniteltu Suomessa ja valmistettu Virossa. Myös tuotteiden materiaaleista ja hankintatavoista on tarkat selvitykset klubin sivuilla.

Liisa Riski

Elegantti ja ylellinen vaatemerkki kalliimpaan makuun. Vaatteiden materiaalit tulevat sivujen mukaan pääosin eurooppalaisilta valmistajilta ja vaatteet valmistetaan Suomessa ja Baltian maiden alueella. Liisa Riski otti riskin, kun eettiseen tuotantoon lähti – mutta riski kannatti. Todella kauniita vaatteita, jos klassinen tyyli on sinun juttusi!

FECC

Viimeinen löytöni on FECC, jonka pastelliset värit saavat huokailemaan ihastuksesta. Malliston pellavamekot ovat järkihintaisia ja ainutlaatuisia kappaleita, sillä jokainen mekko maalataan itse. Weecosin verkkokaupasta pääset myös lukemaan, missä ja miten tuote on valmistettu.

FECCin vaatteita voi ostaa Weecosin verkkokaupasta.

Löydä vielä lisää ja ihastu:

Weecos

Weecos-sivustolta löydät vielä lisää kestävämmän kehityksen merkkejä. Kaikkien Weecos-sivuston merkkien tuotantokaaren tulee olla mahdollisimman hyvin selvillä, lisäksi yritysten täytyy toiminnassaan ja sen eri osa-alueissa panostaa ihmisten, luonnon ja eläinten hyvään kohteluun. Tältä sivustolta löysin merkkejä, joiden vaatteita itse näkisin päälläni paljonkin.

Hyviä linkkejä ja tietoa aiheesta:

Vihreät Vaatteet 

Tietoa vaateteollisuuden ongelmista ja tuotannosta, eettisistä materiaalivaihtoehdoista sekä uutisia aiheeseen liittyen.

Eetti Ry

Millaisia ovat vastuulliset vaatteet?

YK: Vastuullinen kuluttaminen

YK:n opas eettiseen kuluttamiseen. Sivustolta löydät myös FAQ-osion eettiseen kuluttamiseen liittyen – koskee muitakin kuin vaatteita!

Vaatevallankumous

Vaatevallankumous pyrkii tuomaan eettisyyttä vaatteiden tuotantoketjuun kysymällä, kuka vaatteesi teki. Tutustu liikkeen suomalaiseen sivustoon, ja ota osaa ensi kerralla!

Myös korvikset on tehty lähellä: Peace-korut by Meri Mort

Tyylikästä viikonloppua,

3 Comments
 • onthesametimezone
  Posted at 23:21h, 31 elokuun Vastaa

  Kiitos postauksesta, näihin merkkeihin tutustun ajan kanssa!

 • Aissa
  Posted at 04:29h, 20 lokakuun Vastaa

  Kiitos hyvästä ja selkeästä tekstistä! Onneksi eettisiä vaihtoehtoja löytyy tänä päivänä jo aika kivasti 🙂 voisin vinkata tähän vielä meidän juuri perustaman Weekendbee-verkkokaupan (www.weekendbee.com), joka on erikoistunut vastuullisesti tuotettuihin urheiluvaatteisiin.

  • Tiina
   Posted at 16:30h, 20 joulukuun Vastaa

   Oi, wau! Täytyypä ehdottomasti käydä tsekkaamassa teidän verkkokauppa! 🙂

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: