FLOW FESTIVAL: MUSATÄRPIT VIIKONLOPULLE - Tiina Svensk - Media | Jooga
138
post-template-default,single,single-post,postid-138,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

FLOW FESTIVAL: MUSATÄRPIT VIIKONLOPULLE

FLOW FESTIVAL: MUSATÄRPIT VIIKONLOPULLE

Flow on ollut minulle aina erityinen festari. Olen varma, että kun tästä vartun ja kasvan, niin parikymppisyyttäni leimaa oleellisesti muistot niiltä elokuisilta kosteankuumilta öiltä, kun tamppaan Flowssa jossain aivan älyttömässä asukokonaisuudessa silmät kiinni jossain euforian, musiikin ja elämänjanon kohtaamispisteessä. Flow-viikonloppu on lähes aina ollut syntymäpäiväviikonloppuni – leijonan viikonloppu.

Flow-viikonlopun jälkeen herää todellisessa festaridarrassa: jalat ovat niin kipeät kaikesta siitä tamppaamisesta, glitteriä löytyy vielä kolme päivää tapahtuman jälkeen ties mistä reiästä ja mieli on tyhjä kaiken sen ilotulituksen jälkeen.

Minä rakastan Flowta.

Flow on Suomen festarikattauksesta kaikista eniten minunnäköiseni festivaali: Urbaani kaupunkifestari, missä tarjoillaan vegaanisia ja gluteenittomia kasvishampurilaisia, missä pitäisikö-minun-tietää-tämä-artisti -listalle kuuluvat muusikot soittavat ja missä visuaalisuus on oleellinen osa niin festarialuetta kuin -kävijöitä. Kunpa mikään (kuten liian täyteen myyty alue, i’m looking at you, järjestäjät) ei koskaan pilaisi tuota kokonaisuutta.

Koska olen ottanut myös musiikkitoimittajuuden omakätisesti haltuuni tällä sivustolla, jaan musatärpit ensi viikon viikonlopulle. Olkaatte hyvät!

Perjantai

Gasellit 17:30

Noh, Gasellithan voisi nähdä ihan missä tahansa. Mutta olkoon Gaselleilla keikka missä tahansa, niin kyllä minäkin olisin siellä. Kerroin tästä jo aiemmin, ja toistan jokseenkin saman tässä: jos viikonlopun voi aloittaa hoilottamalla mukana Gasellien kappaleita, se kannattaa ehdottomasti tehdä.

Onko jotenkin epäcoolia kehua Gasellien keikkaa Flown line upissa? No, olen sitten ihan rohkeasti uncool.

Willow 20:30

Olet ihan varmasti kuullut sen stereotypian hipsteribileistä, missä kalliolaiset ja Kallioon muuttaneet maalaiset heiluvat vaivaantuneesti askel-viereen -tanssiaskelin jonkin pienpanimon bisse kädessä musiikkiin, jota sinä, eikä kukaan muukaan, ole koskaan aiemmin kuullut?

No Willown musiikkia joku muukin on varmaan aiemmin kuullut, mutta hänen koruttoman kiinnostavan housesetin parista löydät varmasti näitä vaivaantuneesti huojuvia hipstereitä.

Beth Ditto 20:15

Ensimmäinen muistoni Beth Dittosta on teinivuosiltani, jolloin Voice TV oli pauhasi aina taustalla, kun täytyi tehdä kotiläksyjä. Muistan, kun Gossipin video alkoi pyöriä ja kuulin Ditton lauluäänen ensimmäistä kertaa ja mietin, että kuka on tämä lumoava upea olento, miksi en voi olla enää kuuntelematta tai katsomatta tätä?

Aiemmin kesällä Beth Ditto julkaisi sooloalbuminsa, joka herätti tismalleen samat kysymykset. Laulajan saundissa on jotain kaunista ja hänen olemuksessaan jotain vangitsevaa varmuutta. Bluesia, popahtavaa rockia, Ditton ainulaatuinen saundi ja perjantai-ilta Suvilahdessa. Minulle Ditto on jopa kiinnostavampi live-esiintyjä, mitä illan pääesintyjä Lana Del Rey.

Femme en Fourrure 20:45

Jos kaipaa elektronista musiikkia, eikä koruton Willow kiinnosta, turvaudu suomalaiseen Femme en Fourrureen. Elektroninen musiikki kuulostaa joltain sellaiselta, mikä soisi seilatessa halki pastellinvärisen valtameren samalla, kun lukisi uuden aallon feministien teoksia. Siinä sitten jossain vaiheessa ankkuroisi itsensä jonkin trooppisen saaren edustalle uimaan delfiinien kanssa.

Eli pidän siis heidän musiikistaan, kuten varmaan tuosta kuvauksesta voi päätellä. Femme En Fourrure on uskottava, urbaani ja mielenkiintoinen, aivan kuten Flow Festivalkin.

Aphex Twin 21:15

Tämän luovan neron saapumisesta Suomeen on hohkattu jo hyvän aikaa Kallion kaduilla ja matcha latteja hörppiessä. Keikka ei ole ainoastaan musiikin puolestaan kiinnostava, vaan olen kuullut huhuja luotettavilta lähteiltäni, että myös visuaalisuus tulee olemaan suuressa roolissa hänen keikoillaan. Kuulostaa siis hyvältä yhdistelmältä.

Näin päivityksen, missä joku kyseli artisteja, ketkä kannattaa käydä tsekkaamassa Flowssa vain yleissivistyksen kannalta. Sanoisin Aphex Twinin olevan sellainen artisti.

Lauantai

Silvana Imam 18:00

Muistan, kun näin MØn ensimmäistä kertaa livenä Flown teltassa muutama vuosi taaksepäin ja olin ihan että WAAAAAU kaikesta siitä raa’asta energiasta, mitä keikka vaan huokui. Sittemmin tanskalaisartistista on tainnut tulla hieman kliinimpi – mikä ei ole lainkaan huono asia.

Tuota samaa WAU, MITÄH, OHO, reaktiota odotan ruotsalaisen räppärin, Silvana Imamin keikalta. Olen missannut hänen aiemmat keikkansa Helsingissä, mutta nyt en aio enää tehdä niin. En ymmärrä ruotsia juuri lainkaan, mutta pidän silti Silvanan raa’an voimakkaasta flowsta. Ilmeisesti hän räppää maahanmuuttajataustastaan, seksuaalivähemmistöistä ja naisten asemasta. Vaikka en ymmärrä sanoja, fiilis välittyy.

Danny Brown 19:00

Rapin parissa jatketaan, sillä seuraavaksi talsisin Danny Brownin keikalle. Uskon, että myös sama agressiivisen energinen aalto, jonka Silvanan keikka käynnisti, nousee edelleen Danny Brownin parissa. Kriitikkojen ylistämä, uniikki, energinen ja hieman hämmentävä Danny Brown pitää fiiliksen varmasti korkealla lauantai-illassa.

Yritin etsiä musiikkivideota, mikä ei olisi niin pelottava, ja löysin tämän. Jostain syystä artistin videot on jotenkin vaikean hämmentäviä minulle.

Sampha 20:00

Tässä välissä on pakko rauhoittua lauantai-illassa ja sukeltaa sydämelliseen, viileään ja koskettavaan tulkintaan mitä Sampha tarjoaa.  Samphan ääni ja musiikki ovat varmaan kiinnostavimpia löytöjä, mitä olen viimeaikoina musiikissa tehnyt.

Haluan mennä Samphan keikalle hengittämään, tirauttamaan kyyneleen tai pari ja nyökyttelemään silmät kiinni liikuttuneena suosikkikappaleitteni alkessa. Jos haluat kylmät väreet, jos haluat liikuttua ja jos haluat nähdä ainutlaatuisen lahjakkaan muusikon, niin mene katsomaan Samphaa.

The xx 22:45

Flow julistaa tuovansa lauantain pääesiintyjäksi maailman parhaimman r’n’b-yhtyeen, joten kyllähän sitä syntymäpäivänsä päättää (nuin minä huomaamattomasti vaatimattomasti merkkipäiväni toin tähän juttuun mukaan jo toista kertaa) mielellään tämän synkänseksikkään bändin keikalla.

Tämä on juuri se keikka, millä musiikki tuo mieleen jo tulevan syksyn, jota et ihan vielä halua ajatella, kun haluat elää vielä sitä illuusiota elokuun myöhäiskesästä. Siellä sitten kiemurtelet näiden ajatusten kanssa haikeiden indieartistisaundien tahdissa ja mietit, että näyttääkö tämä liikehdintä nyt nykytanssilta vai vaivaannuttavalta.

Jos olet jonkun uuden tai vanhan sydänkäpysen kanssa, niin tätä keikkaa on hyvä tsiigailla hänen kainalostaan. Mä vedän sitä nykäriä jossain kulmassa itsekseni.

Sunnuntai

Pikamaininta jo aiemmin ylimälleni artistille myös tässä välissä – Vesta siis mustassa teltassa kiinnostaa festareiden pääpäivänä. Nappaa kuitenkin glittermeikkisi ja vegaaniburgerisi, ja parkkeeraa itsesi sunnuntaiksi sinne päälavan tuntumaan:

Monsp Records 20th anniversary show 17:00

Koska tässä vaiheessa varmaan vähän väsyttää, ja sunnuntai vaatii jostain kunnon nostatuksen, että loppuun asti jaksaa, niin nyt kannattaa sit bailata kunnolla. Siispä päälavalle tsekkaamaan Monspin vuosipäivä show. 20 vuotta!

Lavalle astelee sen mukainen kattauskin! Muun muassa Ruudolf, Karri Koira, Eevil Stöö, JVG, Loost Koos, Kemmuru, DJ Kridlokk, Ritarikunta, Likanen Etelä, SMC Lähiörotat, Stepa and Tuuttimörkö ja ketä-näitä-nyt-tässä-jengissä-olikaan. Tällä keikalla kuulet ne biisit, joihin et tiennyt osaavasi sanoja, mutta hoilotat kuitenkin mukana.

Ryan Adams 19:30

Toinen kohuttu artistikiinnitys oli Ryan Adams! Ai Bryan Adams?! Ei, Ryan Adams! 15 vuotta häntä on odotettu – ainakin osan toimesta – takaisin Suomeen! Hän on legenda! Näin Ryan Adamsia on kuvailtu. Jos olet kuullut viikonlopun aikana jo ihan liikaa kolisevaa teknoa, niin tämän artistin ääni repii sinut takaisin maan pinnalle. Sama ääni pitää varmaan myös otteessaan koko keikan ajan.

Varaudu menemään ajoissa päälavan eteen, jos haluat nähdä jotain. Tällä keikalla on varmaan ruuhkaa.

Frank Ocean 21:40

Frank, voi Frank. Viimeksi tyyppi teki Flow-kävijöille oharit. Toivotaan, että niin ei käy toistamiseen. Kriitikoiden ylistämä, kansan rakastama – ja ihan syystä. Melankolista ja sielukasta. I-ha-naa. Tyyppi on työskennellyt Beyoncén kanssa, kahminut palkintoja ja julkaissut menestysalbumeja kerta toisensa perään. Voisikohan jokin näistä maagisista ominaisuuksista vain tarttua hänen läsnäolostaan myös minuun? Mieluiten tuo ensimmäinen.

Uskon, että Frank Oceanin keikka tulee olevan täydellisen pehmeä lopetus tämän vuoden Flow-viikonlopulle.

+ ekstravinkki: Mene sellaisen artistin keikalle, mistä et tiedä yhtään mitään. Tällä tapaa tekee yleensä parhaimmat löydöt tai ainakin hetken parhaimmat bileet. Itse eksyin jonnekin erikoiseen discobailaustelttaan viime vuonna, ja ne olivat parhaimmat tanssit, mitä koko kesänä koin. Anna siis tanssikenkien viedä, ja nauti!

Tiina Svensk

No Comments

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: