LANTIONPOHJALOKAKUU TOI VOIMAA, ILOA JA TIETOISUUTTA KEHOON - Tiina Svensk - Media | Jooga
242
post-template-default,single,single-post,postid-242,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

LANTIONPOHJALOKAKUU TOI VOIMAA, ILOA JA TIETOISUUTTA KEHOON

LANTIONPOHJALOKAKUU TOI VOIMAA, ILOA JA TIETOISUUTTA KEHOON

Kehosta tulee pitää huolta: sitä tulee liikuttaa, sen tulee antaa levätä ja sitä tulee huoltaa säännöllisesti. Väittäisin kuitenkin, että usein suhteemme kehoon jää hyvin pintapuoliseksi. Tiedämme, että hyvät pakarat saa kyykkäämällä. Tai että vatsarutistukset vahvistavat keskivartaloa. Mutta entä sitten ne lihasryhmät, joiden kunto ei välttämättä ulospäin näy? Tai sellaiset lihasryhmät, joiden olemassa oloa meidän on vaikea hahmottaa tai joihin kohdistuvat ongelmat voivat jopa tuottaa häpeää? Ne jäävät usein liian vähälle huomiolle.

Sen vuoksi olinkin iloinen, yllättynyt ja aivan liian innoissani, kun kohtasin somessa kampanjan nimeltä Lantionpohjalokakuu. Kampanjan takana on kaksi naista, Hami ja Eeva. Eeva on taustaltaan kätilö ja terveydenhoitajaopiskelija, sekä aktiivinen joogi. Hami taas on joogaohjaaja, joka on kouluttautunut myös doulaksi ja erikoistunut etenkin pre- ja postnataljoogaan sekä synnytysvalmennukseen. Tässä ovat siis naiset, jotka todella tietävät, mistä puhuvat lantionpohjan vahvistamisen ja huollon parissa.

Vaikka lokakuu on jo loppuillaan, koen, että lantionpohjalokakuun opit, harjoitukset ja oivallukset voivat kantaa vielä pitkälle. Siispä tartuin toimeen, ja pyysin Hamilta ja Eevalta haastattelua lantionpohjaan liittyen.

Lantionpohja

Lantionpohja kaipaa myös rentoutusta

Koetteko, että naisten tulisi olla tietoisempia lantionpohjastaan?

”Kyllä! Lantionpohja vaikuttaa kokonaisvaltaisesti naisen (ja myös miehen) elämään. Lantionpohja on koko kehon liikkeen ja voiman keskus. Se toimii yhteistyössä mm. vatsa- ja selkälihasten sekä pallean kanssa. Lantionpohja liittyy myös keskeisesti seksuaalisuuteen. Lantionpohjan merkitys ja se, millaista huomiota se kaipaa, vaihtelee eri ikävaiheissa ja elämäntilanteissa.

Lantionpohjaan liittyy edelleen paljon tietämättömyyttä ja jopa virheellisiä käsityksiä. Monia oireita ei osata liittää juuri lantionpohjaan, vaikka lantionpohjan toimintahäiriöillä olisi selvä vaikutus ongelman taustalla. Meillä elää vahvana myytti siitä, että lantionpohjan on hyvä olla tiukka, eikä kärjistetysti ilmaistuna millään muulla ole niin suurta väliä.”

Paljon puhutaankin lantionpohjan vahvistamisesta, mutta miten rentoutus sitten tapahtuu? Lantionpohjasta puhuttaessa usein vahvistamisharjoitukset ovat tutumpia naisille, mutta miksi myös rentouttaminen olisi tärkeää muistaa? Eevalla ja Hamilla on tähän selvä vastaus: mitä tahansa lihasryhmää vahvistaessa ei halua, että lihakset jäävät harjoittelun päätteeksi supistuneeseen tilaan. Mutta miksi juuri tämän lihasryhmän rentoutus on myös tärkeää?

”Rentous on tärkeää esimerkiksi raskautta ja synnytystä silmällä pitäen. Elastisuus on usein voimaa tärkeämpää, erityisesti ensimmäisen raskauden kohdalla.”

Miten rentoutta voi sitten opetella?

”Rentoutta voi opetella erilaisen keinoin: yksi erinomainen apuväline on hengitys ja varsinkin äänenkäyttö. Lantionpohjan rentouttamista voikin tietoisesti opetella. Tietoinen rentoutus onnistuu, kun ensin hakee lantionpohjaan kevyen jännityksen ja sen jälkeen keskittyy päästämään lihakset asteittain rennoiksi.
Lantionpohjaa ei tulisi koskaan treenata pelkästään jännittämällä lihaksia, vaan rentoutus on myös tärkeä ottaa mukaan.”

Vielä tänäkin päivänä lantionpohjan lihasten tiedostaminen ja huoltaminen tulevat osaksi naisen arkea kuitenkin valitettavan myöhään, ja aiheen kanssa voi olla hyvinkin yksin. Itse ainakin koen nuorena naisena, ettei omasta lantionpohjasta huolehdita, koska kaikki on usein ihan hyvin. Miksi olisi kuitenkin tärkeää huoltaa omaa lantionpohjaansa jo nyt?

”Se on ihan totta: miksi huolehtia jostakin, mistä ei tarvi huolehtia? Ehkä kysymys on enemmän tietoisuudesta. Erityisesti aktiivista liikuntaa harrastavien nuorten naisten kannattaisi huolehtia lantionpohjan elastisuudesta ja rentoudesta. Toistuva fyysinen rasitus, jossa lantionpohjaan kohdistuu kovaa ponnistelua tai iskutusta, voi saada aikaan lantionpohjan jatkuvan jännitystilan. Esimerkiksi tanssi, voimistelu, juoksu, ratsastus ja voimakas joogaharjoittelu ovat lajeja, joissa lantionpohjaan kohdistuu voimakas paine. Kun lantionpohja on jatkuvasti yliaktiivinen, nainen ei pysty tunnistamaan eroa lantionpohjan jännityksen ja rentouden välillä.

Ongelmia voi aiheuttaa myös se, jos lantionpohja ei aktivoidu huolimatta siihen kohdistuvasta kuormituksesta esimerkiksi hyppyjen ja vatsalihasrutistusten aikana. Silloin lantionpohja ei anna tarvittavaa tukea, se ylikuormittuu ja venyy.

Lantionpohjan toimintahäiriö voi aiheuttaa lantion alueen kipuja, alaselkäkipuja, voimakkaita kuukautiskipuja, yhdyntäkipua sekä virtsankarkailua. Nämä ovat myös nuorten naisten vaivoja, joiden alkuperää ei kuitenkaan usein tunnisteta.”

Sekä Hami että Eeva ovatkin sitä mieltä, että tukea aletaan etsiä siinä vaiheessa, kun ongelmia ilmenee. Lisäksi ongelmat ”siellä” (kirjoitan tämän kieli poskessa, ystävät hyvät) koetaan usein kiusallisiksi, niistä vaietaan ja niitä saatetaan myös vähätellä. Lantionpohjalokakuun naiset kokevat, etteivät naiset valitettavasti saa tarpeeksi tukea lantionpohjan lihasten huoltoon.

Lihasryhmästä puhutaankin vähän. Vai milloin viimeksi olet kuullut ystäväsi ilakoivan, kuinka oma lantionpohja tuntuu voimakkaalta, ihanalta tai rentoutuneelta?

Rakenna suhdetta omaan lantionpohjaasi

Monilla on käsitys, että lantionpohjan ongelmat ja sen huoltaminen koskevat vain synnyttäneitä tai iäkkäämpiä naisia. Suhdetta omaan kehoon voi kuitenkin alkaa rakentaa missä elämänvaiheessa tahansa – ja suhdetta syventäessä ja huoltaessa kannattaakin tutustua kaikkiin kehon osiin. Millainen on hyvä suhde omaan lantionpohjaan? 

”Mutkaton, rakkaudellinen ja lempeä, armollinen, kannustava. Lantionpohja on usein hyvin kehityskelpoinen ja sen harjoittamisesta voi saada elämään rentoutta, iloa ja nautintoa.”

Hamin ajatukset lantionpohjasta sisältävät joogista ajattelutapaa. Hän ajattelee, että lantionpohja liittyy naisella omaan voimaan, rajojen vetämiseen ja siihen kuinka paljon antaa itsestään: ”Elastinen ja samalla vahva lantionpohja on paitsi fyysinen tuki, myös energeettisellä tasolla tärkeä tuki. Tämä koskettaa ihan kaikkia naisia mutta erityisesti tuoreita äitejä, jotka ottavat haltuun uutta roolia ja joiden lantionpohja on ollut koetuksella raskaudessa ja synnytyksessä.”

Eeva taas ostaa esiin lantionpohjaan liittyvät mahdolliset häpeäntunteet: ”Moni tyttö ja nainen miettii lantionpohjaansa sen kautta, onko se oikeanlainen tai osaako sitä käyttää miellyttääkseen kumppania. Lantionpohjan ongelmiin kuten erilaisiin kipuihin tai virtsankarkailuun liittyy vaikenemista, noloutta ja häpeää.

Valitettavasti osa ammattilaisistakin on lähtenyt vahvistamaan näitä negatiivisia tunteita, vaikka tiedämme hyvin, ettei se ole kestävä pohja motivoimaan ketään pitkäjänteiseen muutokseen. Lantionpohjan harjoittelun motivaatiota ei kannata rakentaa sille pohjalle, että pyrkii välttämään ikäviä ongelmia, kuten virtsankarkailua. Sen sijaan kannattaa keskittyä kaikkeen siihen hyvään ja positiiviseen, mitä toimiva lantionpohja voi itselle saada aikaan. Rentoutuminenkin vaatii, että opettelee päästämään irti ja suhtautumaan itseensä lempeästi.”

Naisten mukaan lantionpohjan paikallistaminen ja hahmottaminen on monelle ihan uutta, vaikka olisikin jo aiemmin lantionpohjaa treenannut. Myös ajatus rennosta lantionpohjasta on monelle oivallus, ettei tavoitellakaan tiukkuutta vaan joustavuutta. Tuntuukin, että suhteen rakentaminen omaan lantionpohjaan ja lihasryhmän harjoittaminen tukevat myös itsetuntemusta ja oman kehonsa hyväksymistä. Armollisuusharjoitukset ja itsensä hyväksyminen voivatkin tuntua vaikeilta, ja myös abstrakteilta ajatuksilta.

Mikä siis on tärkein juttu, mitä voisi tehdä jo tänään oman lantionpohjansa hyvinvoinnin takaamiseksi?

Opetella hengittämään niin että pallea liikkuu ja samalla opetella rentouttamaan kasvot ja leuan. Pallea, kurkunpää ja lantionpohja vaikuttavat kaikki toisiinsa: jos jokin näistä jännittyy ja jumittaa, jumittavat myös muut. Vastaavasti kun kaikissa näissä on liikettä ja rentoutta, kumuloituvat vaikutukset muihinkin. Esimerkiksi leuan rentouttaminen auttaa rentouttamaan lantionpohjaa.

Arkisissa tottumuksissamme ja liikkeessämme on paljon pieniä asioita, joilla on suora vaikutus lantionpohjaan. Näistä on hyvä tulla tietoiseksi. Lantionpohja on mukana kaikessa liikkumisessa. Kun sitä kerran opettelee käyttämään tietoisesti ja hallitusti, taito säilyy mukana koko loppuelämän eri tilanteissa ja elämänvaiheissa.

 

Eevalla ja Hamilla on meneillään mesenaattikampanja Rakasta lantionpohjaasi! Tutustu kampanjaan täältä. Kampanja syntyi naisten kokemuksista, joita he ovat keränneet työnsä kautta: molemmat ovat kohdanneet naisia, jotka kärsivät lantionpohjaongelmista. Lisäksi vastaan on tullut naisia, joille lantionpohjaharjoittelu on tylsää pakkopullaa.

Heidän mielestään lantionpohjan merkitystä naisen hyvinvoinnille ei olla ihan ymmärretty ja monet tarjolla olevat ohjeet ovat kovin mekaanisia. Kuitenkin juuri lantionpohjaharjoittelussa pitkäjänteisyys ja toistuvuus on tärkeää. Lantionpohja ja sen harjoittelu täytyy ottaa osaksi elämää ja arkea: ”Koimme, että pystymme tuottamaan parempia, mielenkiintoisempia ja monipuolisempia, iloisempia, motivoimpia harjoituksia, päätimme niin tehdä.”

Aika hienoa! Viime kirjoitukseni päätin kehotukseen, että pitäisimme huolta toisitamme. Nyt kehotankin pitämään huolta itsestään, ja omasta kehostaan. Se on kuitenkin jokaisen lempeän teon ansainnut.

Tiina Svensk

No Comments

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: