Lentävä vegaani ja pala ikimetsää - Tiina Svensk - Media | Jooga
1242
post-template-default,single,single-post,postid-1242,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Lentävä vegaani ja pala ikimetsää

Lentävä vegaani ja pala ikimetsää

Kirjoitin tämän kolumnin syksyllä, mutta ilmastoaiheet ja ajatukset ovat vieläkin ajankohtaisia.

Varasin juuri lennot lomamatkalle ja jostain syystä innostuksen sijasta tunnen pienen omatunnon piston. Voinko ostaa itselleni puhtaan omatunnon maksamalla päästökompensointeja tai ostamalla palan ikimetsää?

Tunnen olevani tekopyhä ihminen. Olen vegaani, joka ei osta vaatteita halpatuotantoa tukevista liikkeistä. Pyöräilen töihin aina marraskuun alkuun saakka, sen jälkeen mukavuudenhalu ottaa minusta vallan ja vaihdan julkiseen liikenteeseen. Asun ahtaasti kumppanini kanssa ja ajattelen, että ekologisten pesuaineiden ostaminen ja aggressiivinen kierrättäminen tekevät tästä maailmasta ainakin osaltani paremman.

Ja sitten minä ostan lentoliput.

Olen etuoikeutettu, sillä olen koko lapsuuteni, nuoruuteni ja aikuisuuteni matkustanut. Vielä viitisen vuotta taaksepäin kuulutin railakkaasti somekanavissani, kuinka matkustaisin välivuotenani neljään eri maahan, kahlaisin kolme eri maanosaa, surffaisin Balilla ja Suomessa minua ei nähtäisi, #away.

Samalla olen koko elämäni ollut ääriempaatikko, joka lopetti lihansyönnin 12-vuotiaana ja alkoi suunnilleen saman ikäisenä pohtimaan ympäristönsuojelua. Monet elämäntapavalinnat eivät tunnu minusta luopumiselta, vaikka monesta se siltä saattaisi vaikuttaa.

En kirjoita tätä postausta saadakseni hyväksyntää yhteisöltä. Kirjoitan tämän siksi, että tunnistan hyvin monen ihmisen olevan tässä samassa tilanteessa. Tiedän olevani stereotyyppi kauramaitoa juovasta Flow-kävijästä, joka on opetellut korjaamaan omat vaatteensa ja fillaroimaan halki kaupungin biodynaaminen luomuviini laukussaan.

Onko mitään järkeviä ratkaisuja olemassa?

Jokainen uutisia tänä syksynä vähänkään seurannut tietää, että kusessa ollaan. Meidän kollektiivinen hedonismi on ajanut maapallon siihen pisteeseen, että jätämme tuleville sukupolville kasan ongelmia. Jos nyt ahdistaa lukea uutisia pakolaisuudesta, kriiseistä ja liiallisuuksiin menneestä muovin karttamisesta, niin voi pojat, jos nyt ei aleta tositoimiin niin miettikääpä uutisia vuonna 2050!

Päästöjä pitää pienentää. Se on meidän jokaisen velvollisuus, vaikka kiinalaisten päästömäärät kismittäisivätkin. (Muuten: me kulutetaan silti enemmän, koska kulutuksen määrä on sitä isompi, mitä parempi elintaso on. Ja mehän ollaan ihan kärkipäässä.)

Luin erään vaikuttajan postauksen, missä hän toivoi, että kaikki bisnesmatkat lakkautettaisiin. Siten hän voisi jatkaa lentomatkoistaan nauttimista, kun päästöjä syntyisi vähemmän. Tuo absurdi ajatus ärsytti minua, mutta oikeastaan vain siksi, etten ole yhtään sen parempi ihminen.

No, lentoliput surffimatkalle ovat jo takataskussa, vaikka ilmastoahdistus onkin ottanut vallan. Mitä voin tehdä jo etukäteen, jotta matkani olisi mahdollisimman vähäpäästöinen? Ympäristöystävällisin hiilidioksidin päästömäärä on tietenkin se, joka jää tuottamatta. Mutta mitä ovat vaihtoehdot sen jälkeen?

Kompensaatiomaksuja?

Omista lentokilometreistään voi maksaa vapaahetoisia kompensaatiomaksuja, joita käytetään muun muassa päästöjä vähentäviin hankkeisiin. Voit esimerkiksi maksaa summan, joilla istutetaan tietty määrä puita. Puiden määrä lasketaan niin, että ne sitovat saman summan hiilidioksidia ilmasta kuin mitä itse tuotat lentomatkallasi. Maksuilla voidaan tukea myös uusiutuvan energian tuotantoa.

Kuulostaa hienolta, mutta pakkohan siinä on olla jokin ongelma. Kuten vaikka se, että harvat meistä haluavat maksaa vielä lisää omien lentolippujen päälle. Hankkeiden todellista vaikutusta on myös vaikea ennustaa.

Pala ikimetsää?

Mikä ihana länsimaalainen ratkaisu! Voit ostaa myös toisella tavalla itsellesi puhtaan omatunnon panostamalla suomalaisen ikimetsän suojeluun.

Tosin tämä ajatuksena tuntuu jollain tapaa hyvältä noin niin kun luonnon monimuotoisuuden kannalta. Toisaalta, jos taas miettii niitä lentämisestä aiheutuneita päästöjä, niin naurettavaa näpertelyä, sanon minä.

Elämäntavat

Toivon että kukaan ei ottaisi tätä vegaanipropagandana, kun sanon, että kasvisruokavalio on ihan pätevä vaihtoehto, jos haluaa suojella tätä maapalloa Lisäksi suojelet myös muita eläviä olentoja, joiden kanssa tämä upea planeetta jaetaan. Toisin sanoen, jos olet jo hankkinut ne jokavuotiset talvilomalennot, voit kääntää katseesi niille elämän osa-alueille joilla voit vielä tehdä muutoksia. Jokainen meistä voi valita paremmin, ihan oikeasti.

Myös muita elämäntapoja voi miettiä. Kierrätätkö? Mistä ostat vaatteesi? Entä kahvisi? Jos lisäisit kasviksia ruokavalioosi pikkuhiljaa? Samalla, kun mietit ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja arkeesi, voit miettiä niitä myös tulevalle lomallesi.

Matkusta pidemmäksi aikaa

Kun matkustat, pyri lomailemaan kohteessa pidempi aika kerrallaan usean lyhyen reissun sijaan. Lentoja varatessa kannattaa valita suorat lennot sen sijaan, että matkaisi kohteeseen useamman välilaskun taktiikalla.

Vaihtoehdot

Voisitko matkustaa junalla? Tai autolla? Millaisia kohteita löydät lähempää? Lentokoneella matkustaessa säästää aikaa, mutta meidän täytyy oppia näkemään myös muut kulkuneuvot yhtä hyvänä matkustusvälineenä tuleville reissuille. Toki päästöjä syntyy myös silloin, mutta huomattavasti vähemmän. Voisitko esimerkiksi tutkia Suomen matkakohteita ja löytää niistä jotain, mikä sinua kiinnostaa?

Valitse matkakohteesi viisaammin

Turismi kasvaa jatkuvasti ja osa suosituista matkakohteista on sen vuoksi jo ongelmissa. Maat ovat joutuneet sulkemaan suosittuja ranta- ja luontokohteitaan, kun ympäristö ei enää kestä sen kuormitusta. Voisitko siis valita matkakohteesi ympäristöystävällisemmin? Matkusta sinne, minne muut eivät ole vielä löytäneet. Löydä uusia reittejä paikoista, joilta turistit eivät saa huomiota.

Ainoa järkevä ratkaisu: älä lennä

“Tilanne olisi paljon pahempi, jos et noudattaisi omia elämäntapojasi ja lentäisit silti”, on ajatus, jonka olen kuullut useammalta tuttavaltani lohdutuksena.

Ja ymmärrän kyllä heidän pointtinsa. Silti se ei lohduta minua, sillä tiedän ettei tulevalle lomamatkalleni ole yhtäkään järkiperäistä syytä. Tiedostan, että kaikki nuo yllämainitsemani vinkit ovat silkkaa pikkupuuhastelua verrattuna siihen, että jättäisi lentämättä.

Lennän tapaamaan ystävääni, koska haluan. Ikävöin häntä ja ikuinen seikkailija minussa tuntee olevansa eniten elossa, kun maisemat vaihtuvat ja saan herätä meren kohinaan. Ikuinen seikkailija ymmärtää kuitenkin kusevansa elämäntavallaan sukulaislasten muroihin, ja se ei tunnu kovin reilulta.

Minulla ei ole tähän ratkaisua, joka muuttaisi koko kuvion. Tuskin kenelläkään on. Tiedän kuitenkin, mitä voin omassa elämässäni tehdä: voin lopettaa lentämisen. Niin yksinkertaista se on tämän yhden yksilön kohdalla. Minun täytyy sepittää itselleni uusi narratiivi, luoda uusia uskomuksia tavoista kokea onnellisuutta ja täyttymystä – asioita, joita matkustaminen minulle tekee. Ehkä rakennan itselleni kodin pakuun ja kärrään sen sinne, missä aallot ovat aina läsnä.

En tiedä, vielä. Ennen tätä maailmaa syleilevää muutosta nautin kuitenkin lomastani ja surffaan aalloilla – kierrätetystä muovista tehdyssä uimapuvussa tietenkin.

No Comments

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: