#METOO - AJATUKSIA KAMPANJASTA - Tiina Svensk - Media | Jooga
235
post-template-default,single,single-post,postid-235,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

#METOO – AJATUKSIA KAMPANJASTA

#METOO – AJATUKSIA KAMPANJASTA

Noin viikko sitten Facebook-feedini täyttyi päivityksestä, josta luin pian jo uutisista, ja josta keskustelin viime viikolla useammassa eri kohtaamisessani. Myös sinä varmasti olet lukenut, kommentoinut tai ehkä jopa itse päivittänyt seuraavan:

”Me too.
If all of the women who have been sexually harassed or assaulted wrote ”me too” as their status, we might give people a sense of the magnitude of the problem.”

#MeToo -kampanja sai alkunsa Twitteristä, mistä se levisi muihin somekanaviin ja ympäri maailmaa räjähdysmäisen nopeasti. Kun selasin viime sunnuntaina somea, kyyneleet kuristivat kurkkuani, sillä olin jälleen niin tutun ja suuren kysymyksen äärellä: miten tämä voi olla näin laaja ongelma?

Halusin kirjoittaa aiheesta saman tien, mutta en yksinkertaisesti ehtinyt istua omien sivujeni ääreen kirjoittamaan kuluneella viikolla. Ja hyvä juuri näin, koska nyt voin koota kaikki viikon aikana keräämäni ajatukset yhteen:

1. Kaikki kokevat ahdistelua, ja se ei ole koskaan hyväksyttävää.

#MeToo -kampanja sai kritiikkiä siitä, että se sulki pois muut sukupuolet. Aivan kuten naiset, myös miehet, ei-binääriset, kaikki ja kuka tahansa voi kokea seksuaalista häirintää tai ahdistelua. Se on totta. Ja ei koskaan, missään tapauksessa, ole ok, että joku ahdistelee sinua.

Vastaväitteenä tälle heitettiin, että koska miehet ovat yleensä fyysisesti isompia ja vahvempia, ei heihin kohdistuva ahdistelu ole yleensä niin pelottavaa kuin naisten kokema ahdistelu. Sekin on totta. Mutta entä, kun uhri kokee tilanteen todella ahdistavaksi koko erosta huolimatta? Entä, jos ahdistelija onkin toinen mies? Minusta on hienoa, että myös tämä näkökulma on noussut esiin, ja toivon, että siitäkin voidaan puhua jatkossa paljon avoimemmin.

Onko se kuitenkaan pois miehiltä, jos naiset nostavat esiin kokemansa väkivallan? Ei. Mielestäni tämä ilmiö auttaa nimenomaan kaikkia näkemään sen, miten valtava ongelma on.

2. Tärkeintä on, että asiasta voidaan keskustella.

Tiedän vähän yhteiskunnallisten rakenteiden muuttamisesta, mutta tiedän jotain muutoksista: kun ongelman haluaa muuttaa hyväksi, on ensimmäinen askel asian tiedostaminen. Ja sen myöntäminen.

Juuri siksi olen niin iloinen, että tämä kampanja on levinnyt laajalle, ja että aiheesta keskustellaan. Se lisää kaikkien tietoisuutta. Aiheesta keskustelu auttaa monia myös ymmärtämään sen, etteivät he ole kokemustensa kanssa yksin – ja ettei kokemuksessa ole mitään hävettävää.

Häpeä on hyvä luomaan hiljaisuutta. Ja usein, täysin syyttä, seksuaalisen häirinnän uhri hiljenee. Ja jos jotain #MeToo -kampanja on tehnyt, niin näyttänyt, että samankaltaisia kokemuksia kohdanneita ihmisiä on lähellä. Jopa omassa perheessä, sinun tietämättäsi. Se on kamalaa, mutta se voi antaa myös sytykkeen uusille, tärkeille keskusteluille.

3. Ja miettiä, miten tilanteisiin voidaan puuttua?

Mutta mitä tehdä, jos näkee seksuaalista häirintää? Miespuoliset ystäväni ovat olleet järkyttyneitä selatessaan somea, ja pohtineet, mitä asialle voisi sitten tehdä. Ahdistelutilanteita ja alentavia kommentteja kun voi tulla vastaan missä tahansa. Ja niihin todella voi puuttua.

Miten minä sitten ohjeistin, parhaan osaamiseni, ajattelukykyni ja tietämykseni mukaan? Seuraavasti:
1. Opettele puuttumaan naista alentavaan käytökseen tai kommentointiin. ”Toi ei ole ok”, on hieno ja rohkea aloitus.
2. Naisen ulkonäöllä ja pukeutumisella ei ole mitään tekemistään hänen osaamisensa ja ammattitaidon kanssa. Naisen ulkonäön kommentointi ei kuulu millään tapaa työpaikalle.
3. Tytöttely, ”se aika kuukaudesta” -vitsit ja muut nerokkaat ”ethän sä osaa, kun sä olet nainen” -heitot ovat myös mainioita kommentteja, joihin voi puuttua.
4. ”Miten minä voin auttaa sinua?” on hieno ja tärkeä kysymys, jonka voit esittää, jos näet henkilön, jolla on hätä.

4. Kaikki miehet eivät ole kamalia.

Ystäväni nosti esiin tärkeän pointin yksityisellä FB-seinälläni: viimeistään nyt meistä jokainen tuntee naisia, jotka ovat kokeneet häirintää, mutta kukaan ei tunne niitä mystisiä puskaraiskaajia, jotka häiritsevät. Ongelma onkin, että ahdistelijat ovat ihan tavallisia miehiä; ahdistelua ei vaan koeta ongelmaksi, vaan se saatetaan kuitata vitsailuna tai imarteluna.

Systeemissä on siis selvästi vikaa.

Kaikki miehet eivät kuitenkaan ole kamalia. Mutta jotkut on. Usein, ja toistuvasti. Ja siihen pitää puuttua.

On kuitenkin harmi, jos tai kun ne jotkut leimaavat koko porukan. Vihalla ja pelolla nimittäin ei rakenneta mitään uutta ja pysyvää.

5. On tärkeää kasvattaa feministisiä poikia.

On hienoa, miten viime aikoina on yhä enemmän alettu kannustamaan tyttöjä: 2010-luvun länsimaalaiset tytöt saavat tavoitella mitä tahansa unelma-ammattia, olla kunnianhimoisia, villejä – juuri sellaisia kuin ovat. Ja tähän lukeutuvat myös prinsessat, kotileikit ja balettikoulu, jos se vain oikealta tuntuu.

Mutta samaan aikaan on tärkeää pohtia myös poikalasten kasvatusta. Samaan aikaan, kun nuoret naiset voimaantuvat ja tyttölapset vaihtavat barbiet koodaamiseen, on tärkeää kasvattaa feministisiä poikia.

Ylipäätään on tärkeää opettaa kaikille – niin aikuisille kuin lapsille – ettei ole olemassa hyviä ja huonoja tunteita, tai sukupuolittuneita tunteita: on iloa, surua, vihaa, pettymystä, rakkautta, ikävää, pelkoa, turhautumista, innostusta, jännitystä ja monia, monia muita tunteita, ja mitkään niistä eivät ole huonompia tai kuulu vain toiselle sukupuolelle. Kaikki tunteet ovat yhtä arvokkaita, ja ne saa tuntea! Tämä tunneaihe itsessään on niin iso, että voisin kirjoittaa siitä kokonaisen postauksen.

Poikalapsille tulee opettaa, miten naisista saa puhua, miten heitä kohtaan käyttäytyä ja miten ylipäätään toimia tasa-arvoisesti kaikkia sukupuolia kohtaan. Usein kotoa opitut arvot ja opit kantavat pitkälle tulevaisuuteen.

Loppukaneettina tähän aiheeseen sanoisin, että yllätyin, kun eräässä keskustelussa feministi -sana herätti kuohuvia tunteita. Feministi on siis henkilö, joka kannattaa sukupuolten välistä tasa-arvoa. Tätä keskustelukumppanini ei tiennyt. On harmi, että sanasta on tullut somekommenteissa vilisevä haukkumasana. Korjataan sekin nyt tässä.

6. On täysin 100% ok, jos et jakanut omaa kokemustasi julkisesti.

Tämän haluaisin nostaa esiin viimeisimpänä, mutta ei tippaakaan vähäisempänä ajatuksena. On täysin ok, että et päivittänyt Instagramia, Twitteriä tai Facebookia viraalilla hashtagilla. Seksuaalinen väkivalta, ahdistelu ja häirintä ovat kipeitä asioita.

Mietin pitkään, voinko kirjoittaa tätä postausta lainkaan. Ajattelin, että minun täytyisi kertoa tarkemmin kokemastani häirinnästä, kuten moni rohkea tuntemani nainen on tehnyt. He ovat kertoneet häirinnästä työpaikalla ja baareissa, siitä kivasta kaverista, joka alkoikin ehdotella ja painostaa. He ovat jakaneet kokemuksiaan avoimesti, ja ihailen heidän rohkeuttaan. Minä en kuitenkaan ole valmis siihen. Jonkin aikaa luulin myös, että kokemukseni jakaminen toisi tälle postaukselle jonkinlaista lisäarvoa. Onneksi ymmärsin, ettei minun tarvitse kertoa kokemuksistani tarkemmin, vaikka haluankin yleisestä aiheesta keskustella.

Joten jos olet seurannut #MeToo -keskustelua sivusta, ja jättänyt päivittämättä statustasi, se on täysin ok.

Tärkeintä on, että niistä asioista voi puhua edes jollekin. Olen kiitollinen niille ystäville, joille olen voinut laittaa viestin, kun minulla oli hätä. Olen kiitollinen sille esimiehelle, jolle pystyin tunnustamaan, miksi olin ahdistunut. Ja erityiskiitollinen olen sille opiskelukaverilleni, joka erään talven saattoi minut joka ilta kotiin baarista, kun pelkäsin itse kulkea yksin kotiin. On tärkeää, että on joku, jolle puhua. Ja usein myös oman sosiaalisen piirin ulkopuolelta löytyy apua, kun sitä vain hakee.

Pidetään huolta toisistamme,

Tiina Svensk

Tags:
,
No Comments

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: