RUISROCK ON TÄNÄ VUONNA RUISRAP: TÄSSÄ MUSATÄRPIT - Tiina Svensk - Media | Jooga
82
post-template-default,single,single-post,postid-82,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

RUISROCK ON TÄNÄ VUONNA RUISRAP: TÄSSÄ MUSATÄRPIT

RUISROCK ON TÄNÄ VUONNA RUISRAP: TÄSSÄ MUSATÄRPIT

Oi Ruisrock, ruisrock! Vuosi on kulunut, ja jälleen kerran aika on kullannut muistot sinusta entistä kauniimmiksi. Kunpa saisin tänäkin vuonna vaeltaa ruissaloon veden ja vehreyden äärelle tanssimaan helteisenä viikonloppuna. Vaikka tarjoilet vuosi toisensa jälkeen yhä vähemmän rockia, ovat ajatukseni sinua kohtaan vieläkin lämpimät. Näemme kuitenkin yhä entistä harvemmin, ja täytyy myöntää, että vuosi sitten viikonloppu kanssasi vei minulta rahat ja energiat.

Mutta silti! Sinun jäätelökioskisi, taideteoksesi, nyhtökauratarjoilut, spoken wordit, hellesää ja musiikki sekä suhteellisen hilpeä festarikansa tulevat aina symboloimaan minulle parhaimpia tapoja viettää kesää.

No niin, hempeily sikseen ja asiaan. Halusin jakaa teille vinkkini siihen, mitä Ruisrockissa kannattaa tänä vuonna mennä katsomaan, sillä line up on pitkä ja aikataulut haastavia.

Ensisilmäyksellä ihmettelin sitä, miten rap-voittoiseksi oma rockini olisi tänä vuonna muuttunut. Provinssi tiputti “rock” sanan nimestään pois muutama vuosi sitten. Ehkä Ruissikin voisi tehdä saman. Tosin pelkkä “Ruis” saattaa olla hieman köyhä, joten ehdottaisinkin uutta nimeä: Ruisrap. Nimittäin rappia riittää.

PERJANTAI

Perjantain kotimaisesta kattauksesta löytyy muun muassa tukkajumala Pete Parkkonen ja viime vuonna Ruissalon tanssittanut JVG. Itse hoipparoisin kuitenkin siinä reivikontin ja ilta-auringon humalluttamana nauttimaan hip hop -artistien laajasta kirjosta:

STORMZY (22:00-23:00)

Stormzy tarjoilee perjantaihin brittien saarilta ponnistavaa grimerapia, jonka tumma soundi uppoaa suomalaisiin kuin…keksi tähän nyt sitten joku sopiva vertaus.

Huhuja olen myös kuullut, että kaverin livekunto olisi hyvä, ja kun sanon hyvä, se on vähättelyä. Lähteenä tälle väitteelle käytän muuten erästä Piinkovaa musaneroa, joten uskallan suositella Stormzyn keikkaa vaikka en ole sitä koskaan itse päässyt todistamaan. Juurikin näiden huhujen vuoksi kävisin katsastamassa tämän kaverin, sillä Stormzy on ollut nosteessa jo hyvän aikaa.

Kohta siitä tulee niin iso tyyppi, että biiseistä tulee entistä siistimpiä ja lippujen hinnat tyypin omille keikoille nousee pilviin.

TÖÖLÖN KETTERÄ & YSTÄVÄT DJ-SET (23:15-01:30)

Myös Suomessa soi hyvä grimerap, ja siitä todisteena toimii Töölön Ketterä. Töölöläiset ovat saaneet mukaansa tämän vuoden keikalle myös palan Kalliota, ja toivoisin sydämeni pohjasta, että sitä olisi todistamassa tuhatpäinen yleisömeri, kamerat ja kaikki mahdolliset tiedotusvälineet.

Aarnikotkat nousevat Töölön Ketterän kanssa lavalle, ja jos et tiedä, keitä Kotkat ovat, tutustu. Mun suosikki poikabändi julkaisee levyn 22.7., ja löytyy jengi jo Spotifystäkin. Kuuntele tofulokki!

Riittääkö rap? No ei! Koska nyt ollaan imus.

GASELLIT (01:30-02:30)

Gasellien uusin levy Veli herätti kritiikkiä ja ylistystä. Mä olen viime vuodet tykännyt mistä tahansa, mitä tämä Gasellit tekee. Läpäisihän tämä jengi esimerkiksi testin, jossa mitattiin seksististen lyriikoiden määrää biiseissä  – ja heiltä ei siis löytynyt yhtääkn. Hyvä, gasellit!

Olen satavarma, että Gasellien keikka tulee päättämään Ruisrockin (lue: rapin) ensimmäisen päivän humaltuneisiin yhteislaulusessioihin. Itse ainakin huutolaulaisin mukana tän uuden kipaleen:

LAUANTAI

Lauantai on yleensä se festareiden haastavin päivä. Paljon kaikkea, enemmän jengiä, edellinen ilta väsyttää ja festariporukkasi ei osaa päättää, minne mennä. Vaan älä huoli! Muista juoda paljon vettä, syödä ruokaa, ja kuljettaa sinne minne tanssikenkä vie.

Pariisinkeväät, reinonordinit ja popedat on niin nähty. Tai jätetty näkemättä, hyvästä syystä. Muutenkin lauantain line up ei tarjoile suuria must see -säväreitä. Suomalaisista artisteista kuitenkin luottaisin siihen, että Alma nostaisi festarifiiliksen taas vireille kakkospäivälle. Mutta mitä muuta on tarjolla?

VESTA (16:00-16:45)

Onko tämä folkia, onko tämä poppia, onko tämä elektronista, ja miksi hänellä on niin vangitseva ääni? Paljon kysymyksiä, joihin Vesta tuskin antaa suoria vastauksia. Joka tapauksessa Vestan keikan menisin katsastamaan. En nimittäin usko, että mimmi on indieartisti enää kovin pitkään.

ALMA (16:45-17:45)

ALMA on meidän paras vientituote tällä hetkellä. Suomi nousuun Alman voimin!

Totta kai menisin siis katsomaan, miten mahtava mimmi on livenä. ALMAlla on hieno soundi ja hyvin tuotettuja biisejä, jotka ovat monellakin mittarilla menestyneitä – ja nyt käytän mittarina Elton Johnin kommentteja, Spotifystriimauksia ja Euroopan kuunnelluimpien biisien TOP-30 -listaa. Viimeistään tässä vaiheessa festaritunnelma alkaisi jälleen kohota jos jotain hidastumisen merkkejä on ollut havaittavissa.

Tässä vaiheessa päivää tulee haaste – minne mennä? Oikeastaan päivän paras tarjonta on asetettu kivasti päällekkäin:
Disco Ensemble tarjoaisi taatun raivokkaan energisen live-elämyksen, missä voit liimautua hiellä muuhun yleisöön ja velloa koko tunnin samalla, kun teinivuosilta tutut biisit jylläävät lavalta.

Toisaalta MC Taakibörsta esiintyisi melkein samaan aikaan, ja todennäköisesti missasit heidän Tavastian keikan, kuten minäkin? Jotain legendaarista voisi käydä siis todistamassa heidän keikallaan.

Samaan aikaan myös Pimeys soittaa sitä katu-uskottavampaa, modernia suomirockiaan sateenkaari-lavalla.

Vaikeita valintoja! Itse valitsisin MC Taakibörstan. Disco Ensemble muistuttaisi kuitenkin jostain, mitä en menneisyydestäni välttämättä halua muistaa (muun muassa emo-tyyliäni), ja Pimeys sopisi paremmin haikeisiin kevätpäiviin kuin heinäkuuhun.

GALANTIS (20:15-21:15)

Jos haluat tanssia, niin omistaisin parhaimmat moovini Antti Tuiskun ja Martin Garrixin sijaan ehdottomasti Galantikselle. Kyllä se vain niin on, että kesäilta, yksinkertainen EDM-musa ja sopiva nousuhumala ovat helposti sulateltava yhdistelmä. Siinä tuntee hetken olevan tämän musiikkikattauksen oikeaa kohderyhmää!

Jos loppuillalla on tarjota vain Profeettoja tai Martin Garrixia, lähtisin nukkumaan.

SUNNUNTAI

Sunnuntai, tuo viimeinen päivä, pääpäivä! Mielessä siintää ajatus selviämisestä, vaikka todellinen toipuminen alkaa vasta huomenna. Mutta tämä on se päivä, jolloin tuntuu siltä, ettei edessä häämöttävä maanantai koita koskaan! Uppoudu siis siihen hurmokseen rauhassa.

GETTOMASA (16:00-16:45)

Koruton, rehellinen ja rohkea. Noilla sanoilla kuvailisin tätä nuorta räppäriä, jonka viime vuonna julkaistu Pelkuri oli itselleni varmaankin vuoden säväyttävin kuuntelukokemus suomirapin osalta. Tai säväyttävin kokemus ehkä koko suomimusiikin osalta.

Käytän jälleen Piinkovaa luotettavaa lähdettäni, kun kerron, että myös Gettomasan livekunto on yksi kovimmista. Siispä menisin hakemaan omat empiiriset kokemukseni tämän väitteen tueksi sunnuntai-iltapäivänä.

Lisäksi fiilistelen isosti artistin viimeaikaista somepresenssiä: kun perusasiat pääsevät unohtumaan, muistuttaa Gettomasa niistä kuuntelijoitaan. ”Jos oot rasisti joka fiilistelee räppiä, mun myötähäpeä sua kohtaan on sanoinkuvailematon”, artisti muistutti hip hopin alkujuurista Instagram-päivityksessään.

Jos hip hopista on tullut tässä vaiheessa jo yliannostus, löytyy festaritarjonnasta muutakin.

JENS LEKMAN (16:15-17:15)

Gettomasan kanssa samaan aikaan esiintyvä Jens Lekman rallattelee takuuvarmasti sunnuntaipäivän käyntiin. Verbaaliakrobaatikko, keveä mutta melankolinen ja varmasti jokaisen indiemusiikista syttyvän suosikkiruotsalainen soittaa Sateenkaari-lavalla sunnuntaina. Ruotsalaiset, miksi te olette niin sympaattisia ja taitavia.

LIHAMYRSKY SOUND SYSTEM (20:30-22:00)

Viime vuonna Lihamyrsky-poppoo oli varmasti Ruisrockin paras yllätys. Haahuilin auringon väsyttämänä ja epätietoisena lavan luota toiselle, kun satuin eksymään raivokkaasti pomppivaan yleisömereen.

Musta Barbaari, Seksikäs Suklaa & Dosdela, Prinssi Jusuf ja itse asfalttisoturi Ruudolf. DJ:nä kukapa muukaan kuin VG+. Tätä porukkaa on vaikea olla rakastamatta, sillä tyyppien huumori naurattaa niin sosiaalisessa mediassa kuin lavallakin. Onko se musiikki hyvää? Biisejä tulee vaarmasti laidasta laitaan. Onko se hauskaa? No, joo-o! Todellakin menisin ja tanssisin viimeisetkin mehut irti tämän jengin (ja jättiyleisön) kanssa.

TRAVIS SCOTT (22:00-23:00)

Travis Scott on sunnuntain yksi isoimpia nimiä, kovassa nosteessa oleva jenkkikaveri. Tyyppi on tehnyt musiikkia Kendrick Lamarin ja The Weekndin kanssa, ja tuottanut kappaleita Drakelle ja Rihannalle. Jos yhtäkään biisiä ei ole kuullut, niin luulisi hänen kaveriporukkansa jo puhuvan puolestaan.

Sunnuntain ihan kivat:

Milky Chance musisoi 18:30-19:30, ja uskon, että yleisö tietää saksalaisduolta ainakin takavuosina soineen Stolen Dancen. Jos haluaisin hetkeksi rauhoittua ja chillailla, menisin katsomaan tämän.

Paramore saapuu jälleen Suomeen, tällä kertaa aikuiseksi kasvaneena. Uusin 80-luvun vaikutteilta ja kesäiseltä popilta kuulostava levy tuntui tuottavan pettymyksen monille, mutta uskoisin heidän settilistastaan löytyvän myös niitä vanhoja tuttuja kappaleita. Tämä on varmasti monen minun ikäiseni matka nostalgisiin aikoihin, kun ensirakkaus oli särkenyt sydämen ja punaiset pillifarkut olivat muodissa.  Onneksi elämä on noista päivistä jatkunut.

Ultra Bra soittaa myös Ruisrockissa. Tämä keikka olisi oikeastaan enemmän kuin “ihan kiva.” Jostain syystä koen nostalgiaa Ultra Bran kappaleisiin, vaikka eivät ne oikeastaan koskaan minun elämää ja musiikkia ole olleet. Ehkä ne kappaleet ovat jo muovautuneet osaksi meidän jokaista musiikkiperimää. Sillä tavalla, että jos Ruisrockissa sataakin, niin sitten voi kiskoa keltaisen sadetakin päälle ja laulaa sydämensä pohjasta koko muun kansan kanssa Ultra Bran tahtiin.

 

Nauttikaa Ruisrock-viikonlopusta ja hyvästä musiikista! Ehkä minä ja Ruissalo kohtaamme jälleen ensi vuonna.

 

2 Comments
  • kikkihiiri
    Posted at 20:49h, 04 heinäkuun Vastaa

    Hyvä lista!! <3

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: