"UJOUS EI SULJE ROHKEUTTA POIS" - VAATEMERKKI, JOKA LOI KLUBIN KAIKILLE UJOILLE - Tiina Svensk - Media | Jooga
165
post-template-default,single,single-post,postid-165,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

”UJOUS EI SULJE ROHKEUTTA POIS” – VAATEMERKKI, JOKA LOI KLUBIN KAIKILLE UJOILLE

”UJOUS EI SULJE ROHKEUTTA POIS” – VAATEMERKKI, JOKA LOI KLUBIN KAIKILLE UJOILLE

Löysin aiemmin tänä kesänä vaatemerkin, johon ihastuin ensisilmäyksellä. Jo merkin nimi antoi ymmärtää, että heitä pitäsi lähestyä varoen, mutta ymmärsin asian pian käytännössäkin: pyysin Shy Vibes Clubilta haastattelua sivuilleni, ja he ehdottivat sähköpostihaastattelua. Ehkä siksi, ettei tarvitsisi nähdä kasvokkain?

Mutta kun minä niin mielelläni tapaisin heidät.

Ja sainkin pian sovittua treffit. Tuntui, kuin olisin mennyt tapaamaan harvinaislaatuista yksisarvista tai vastaavaa taikaolentoa: sellaista, josta puhuttiin, mutta sitä ei koskaan nähty Helsingin kaduilla. Mutta nyt minä heidät näin, naiset, jotka olivat sonnustautuneet merkilleen uskollisina vaaleanpunaisiin paitoihin – jotka muuten näyttivät maailman mukavimmilta, sellaisilta, että niissä mikä tahansa sosiaalinen tilanne olisi heti paljon helpompi.

Heli Lindroos, 31, ja Malla Räsänen, 26, istuvat kanssani kahvilla, molemmilla ujo hymy huulillaan.

– Jos teidän pitäisi kuvailla merkkiänne värillä, äänellä ja tunteella, niin mitkä nuo sanat olisivat? kysyn molemmilta

– Vaaleanpunainen. Hiljaisuus. Ilo, he vastaavat yksinkertaisesti.

No totta kai. Eihän noita kysymyksiä olisi tarvinnut edes esittää, kun näen sen aivan omin silminkin.

Shy vibes club

Miksi ujous on hyvä juttu?

Shy Vibes Clubin perustajat tapasivat aikoinaan opiskelujen merkeissä vaatetusalan koulussa Omniassa. Molemmat tekivät valmistumisen jälkeen töitä, kunnes he havahtuivat siihen, että vaatetusalalla mielekkäitä töitä oli hirvittävän vähän.

Niin heräsi halu luoda oma vaatemerkki:

– Shy Vibes Clubin brändi heräsi meidän omista kokemuksista, ja siitä, ettei olla itse löydetty tällaista merkkiä itsellemme. Halusimme tuoda positiivisella tavalla ujoutta esiin. Tuntuu, että nykyisin korostetaan sosiaalisuutta niin paljon, Heli kertoo.

– Ja itse ainakin on huomannut sen, että kun on mukavat vaatteet missä on hyvä olla, niin sosiaalisuus ei jännitä niin paljon, Malla vahvistaa loppuun.

Jännittävät sosiaaliset tilanteet inspiroivat myös vaatteisiin, jotka kantavat esimerkiksi nimiä Overthinking cap, Act normal pants ja Power Poncho. Söpön ja minimalistisen tyylin lisäksi tärkeä lähtökohta on myös se, että vaatteiden materiaalit ovat mahdollisimman ekologisia, ja että ne on valmistettu eettisesti.

 

Kun Malla kertoo, että omista tilanteista pystyy ammentamaan todella paljon, ymmärrän täysin, mitä hän tarkoittaa. Useina päivinä minäkin tarvitsisin todellakin päälleni ne Act Normal Pantsit. Tekijöille on tärkeää pitää myös huumori mukana tekemisessä. Sen vuoksi sivuilta löytyy esimerkiksi kuva puhelimesta, mutta vinkkaus siihen, että sähköpostit ovat mielekkäämpiä vastaanottaa.

Ja senhän minä jo tiedänkin.

Shy Vibes Club

Ujous ei sulje rohkeutta pois

Eettisyys ja ekologisuus ovat molemmille tekijöille ehdoton lähtökohta:

– Me emme halua tehdä huonolaatuisia tuotteita lisää tähän maailmaan. Haluamme tarjota parempia vaihtoehtoja ihmisille, vaikka materiaalit ja tuotanto ovatkin kalliimpia.

Kun puhutaan ekologisesta ja eettisestä tuotannosta, herättävät tuotteiden korkeammat hinnat usein närkästyneitä kysymyksiä. Siispä minunkin on tuotava tähän ujojen kokoukseen hieman ikävämpi kysymys pöydälle:

– Miten perustelette vaatteen normaalia korkeampaa hintaa?

– No esimerkiksi yhdeksän euron t-paita ei vaan mitenkään voi olla tuotettu hyvällä tavalla. Enemmänkin pitäisi miettiä, miksi ne hinnat on niin alhaisia. Halvat tuotteet vääristää helposti sitä käsitystä, mitä tuotteet oikeasti maksaa, Heli vastaa napakasti kysymykseen.

Lisäksi molemmat kertovat, että heidän tuotteidensa hinta todella koostuu laadukkaista materiaalista ja eettisestä tuotannosta. Kaikki merkin vaatteet suunnitellaan Suomessa ja valmistetaan Virossa.

Tehtaat ja tekijät on valittu itse: neulomot, päähineiden valmistajat ja ompelimot on valittu huolella. Suomeen voisi siirtää osan tuotannosta mahdollisesti tulevaisuudessa, mutta valitettavasti kotimaassa ei ole enää tarvittavaa osaamista esimerkiksi neuleisiin. Virosta kädentaidot ovat kuitenkin vielä elossa, ja tekijät ovat verrattain lähellä.

 

– Näettekö, että käsitys vaatteen hinnasta muuttuisi realistisemmaksi tulevaisuudessa? Kysyn ujosti kysymyksen, johon todella haluan vastauksen alan taitajilta ja tekijöiltä.

– Kyllä mä uskon. Koska ihmiset on koko ajan vain tietoisempia. Jossain vaiheessa varmaan väkisinkin tulee muutos, kun luonnonvarat ei vaan enää riitä, sitten on aika mahdotonta jatkaa samaan tapaan, Heli vastaa pohtien.

– Ongelmaa tuodaan myös koko ajan enemmän esille, se on todella tärkeää tässä muutoksessa, Malla summaa.

Mielestäni Shy Vibes Club on mitä täydellisin esimerkki siitä, että myös ujot ja hiljaiset ihmiset voivat tehdä maailmaan muutoksen. Vallankumouksen ei tarvitse olla kovaääninen, ja siitä myös Heli ja Malla ovat samaa mieltä:

– Ujous ei sulje rohkeutta pois, Malla toteaa hymyillen.

Ja rohkeutta näissä naisissa on vaikka muille jakaa, sillä yrittäjäksi ryhtyminen tällaisessa kulutusympäristössä kuulostaa vähintäänkin haasteelliselta. Lisäksi Shy Vibes Club ei ole jäämässä ainoastaan Suomen markkinoille.

Shy Vibes Club

Klubi, joka ei järjestä tapaamisia

Pian Shy Vibes Club matkustaa paikkaan, missä voimaponcholle ja suojalippikselle olisi itse kullakin meistä varmasti käyttöä: He menevät yhdessä verkkokauppa Weecosin kanssa The House of Finland -tapahtumaan New Yorkiin. Manhattanilla järjestettävä tapahtuma on osa New York Design Weekiä, joka järjestetään samanaikaisesti New York Fashion Weekin kanssa.

Kuka tietää, ehkäpä Lady Gaga tai joku Kardashian-Jenner -klaanin edustajista ihastuu vaaleanpunaiseen brändiin ja löytää siitä juuri tarvitsemansa avun sosiaalisiin paineisiin?

Vaikka Shy Vibes Clubilla on tarkoitus lähteä maailmalle, jättibrändiä siitä ei koskaan tule kummankaan mielestä. Sen sijaan Shy Vibes Club tulee varmasti jättämään jäljen suomalaiseen vaateteollisuuteen tarjoamalla laadukkaita, hyvällä tavalla tuotettuja vaatteita.

– Lisäksi me tuomme voimaa ujoille, ettei omaa ujoutta tarvitsisi enää häpeillä. Tulevaisuudessa ihmiset voivat ajatella, että ujous on hyvä asia.

Ja niinhän se onkin.

Shy Vibes Clubin ovet ovat avoimet kaikille, jotka kokevat kuuluvansa ujojen ihmisten kerhoon. Tapaamisia ei kuitenkaan pidetä, sillä sehän olisi vain lähinnä vaivaannuttavaa. Klubi tarjoaa kuitenkin henkistä tukea ja myötäelää mukana, jos joskus sosiaaliset tilanteet ovat olleet vaikeita.

Mielestäni kuka tahansa ansaitsisi joskus sellaista pehmeyttä ja iloa, mitä tämä merkki maailmalle antaa.

Tiina Svensk

 

 

 

Tutustu Shy Vibes Clubiin:

Kotisivut
Weecos-verkkokauppa
Instagram
Facebook

No Comments

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: