Vaaleanpunainen feministipaita - Made in Turkey - Tiina Svensk - Media | Jooga
645
post-template-default,single,single-post,postid-645,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Vaaleanpunainen feministipaita – Made in Turkey

Vaaleanpunainen feministipaita – Made in Turkey

Vieraskynä -osiolla annan sivustoni vieraileville kirjoittajille, jotta he saavat jakaa ajatuksiaan, aatteitaan – mitä tahansa he haluavatkaan maailmalle jakaa! Ensimmäisessä osiossa Anna, terveysalan ammattilainen ja oman elämänsä aktivisti kertoo uuden vuoden lupauksestaan vuodelle 2018. Jos haluat oman juttusi osioon, laita minulle viestiä osoitteeseen tiinasvensk (at) gmail.com

Feminismi elää ja voimistuu jatkuvasti. Termiin törmäämistä on vaikea välttää, jos on yhtään yhteiskunnan asioista kiinnostunut ihminen. Jokainen voi löyhinkin perustein ilmoittaa olevansa feministi, se ei vielä tarkoita muuta kuin sitä, että joku varmasti ottaa nokkiinsa.
Niin, polttava aihe feminismi nykyään on. Ja hyvä niin, kunhan feminismi termin määrittelystä päästään dialogissa pidemmälle. Kyllä, se tarkoittaa tasa-arvoa. Ei, se ei suosi naisia miesten kustannuksella.

Tällä hetkellä on meneillään enemmän tai vähemmän feminismin kolmas aalto: intersektionaalinen feminismi. Tiivistetysti intersektionaalinen feminismi tarkoittaa
sukupuolisen tasa-arvon kannattamisen lisäksi myös muiden yksilöllisten ominaisuuksien huomioon ottamista, kuten seksuaalisen suuntautumisen, etnisyyden, iän ja/tai vammaisuuden. Verrattuna moneen muuhun maahan, Suomessa tasa-arvo on hyvällä mallilla. Suomalaisten feministin onkin hyvä suunnata katse kauemmas ja huomioitava huonommassa asemassa olevia muualla maailmassa .

On varsin muodikasta sanoa olevansa feministi eli kannattaa tasa-arvoa. Muodikkuuden on huomannut, mikäs muukaan kuin muotibisnes. Ei tarvitse olla poliittisesti aktiivinen feministi, jotta voisi nyt ostaa feminismin sanomaa syleilevän printtipaidan lähimmästä halpavaateketjun myymälästä. On ihanaa, että tasa-arvo on yhä tärkeä asia ja ylpeyden asia, mutta tekeekö t-paita maailmasta paremman paikan?

H&M on maailman johtavimpia muotialan yrityksiä. Ensimmäinen H&M -myymälä avasi ovensa Suomeen 1997 ja siitä lähtien brändi on ollut kaikkien tuntema. Halpavaateketjun omatunto ei kuitenkaan ole puhdas, feminismin näkökulmasta.

Ostin viime vuonna vaatteita H&M:stä sadoilla euroilla. Yksi ostamani vaate oli jokaisen muotifeministin must-tuote: vaaleanpunainen t-paita “feminist”-printillä. Paita maksoi alennuksessa 2,99 euroa ja se on tehty Turkissa. Paitani, jota pilkkahintaan myydään, on siis tehty maassa, jonka tehtaissa työskentelee syyrialaisia pakolaislapsia ja jonka presidentti ei usko miesten ja naisten voivan koskaan olla tasa-arvoisia. Turkin meininki on siis hyvinkin kaukana intersektionaalisen feminismin tavoitteista. Käyttäessäni tätä paitaa suljen silmäni muiden kokemasta epätasa-arvosta korostaen omaani. On sanomattakin selvää, ettei se ole
reilua.

Koska haluan olla muutakin kuin imagofeministi, tein vuoden vaihteessa päätöksen, joka hetken värisytti valkoisen tytön etuoikeutettuja tottumuksiani: aion olla vuoden ajan ostamatta yhtään uutta vaatetta. Aion käyttää tämän vuoden oppien uutta itsestäni ja ympäroivästä maailmasta. Toivon mukaan vuoden loppuun mennessä minulla on pitkä lista reilun kaupan muotibrändien nimiä, säästettyä rahaa ja aikaa, jonka olen käyttänyt ajatellen muitakin kuin vain itseäni.

No Comments

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: